Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna i sycąca zupa czosnkowa Magdy Gessler to idealna propozycja na chłodne, jesienne dni. Nie tylko doskonale rozgrzewa, ale również syci, dlatego z powodzeniem sprawdzi się jako samodzielny posiłek.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1108
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1108
Składniki
Zupę czosnkową rozpocznij od przygotowania bulionu. W tym celu obierz marchewki, pietruszki oraz seler. Wszystkie warzywa pokrój na małe kawałki i umieść w garnku o większej objętości.
Pora podziel na część białą oraz jasnozieloną, przekrój je na pół i włóż do garnka. Do całości dodaj cebulę bez brzegów. Wszystkie warzywa zalej wodą w ilości około 1,5 litra.
Do gotujących się warzyw wrzuć ziele angielskie oraz liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem, a po zagotowaniu, zmniejsz ogień do średniej mocy i gotuj około 40 minut pod lekkim przykryciem. Po przygotowaniu wywaru, wyjmij z niego marchewki, pietruszki i seler. Następnie obierz ziemniaki, pokrój w drobną kostkę i dodaj do wywaru. Gotuj około 15 minut.
Na patelni podsmaż czosnek z łupinką, by wydobyć aromat. Powinien on być zupełnie miękki. Od czasu do czasu mieszaj go, a po 15 minutach odstaw czosnek do wystygnięcia. Przetrzyj go przez sitko, w celu pozbycia się skórki.
Posiekaj szalotki i podsmaż na patelni. Dodaj do zupy czosnek i szalotki. Całość dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wymieszaj wszystkie składniki. Po 5 minutach zmiksuj zupę na gładką masę. Dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj. Zupę możesz udekorować szczypiorkiem i grzankami. Zawarty w zupie czosnek sprawia, że danie to można traktować jako prawdziwą bombę witaminową, potrzebną w okresie jesienno-zimowym.