Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa dyniowa to pierwszy i pyszny znak nadchodzącej jesieni. Słodki smak dyni i marchewki świetnie łączy się z soczystymi pomidorami oraz pikantnymi nutami imbiru i chili. Kasza jęczmienna lub ryż zagęszczają zupę, sprawiając, że jest bardziej sycąca. Curry i kurkuma dodają nieco egzotyki, a natka pietruszki wprowadza świetną świeżość. Zupa sprawdzi się na obiad lub kolację, zwłaszcza w chłodniejsze dni.
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 551
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 551
Składniki
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz, po czym wrzuć obraną i posiekaną w drobną kostkę cebulkę. Krótko podsmaż i dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli lubisz pikantne potrawy, dodaj także tarty imbir i drobno posiekany kawałek papryczki chili. Podsmażaj całość, aż zacznie ładnie pachnieć. Następnie dodaj pokrojone w kostkę marchewkę i cukinię, trzymaj na ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli pokrojenie surowej dyni jest dla ciebie zbyt problematyczne, przetnij ją na duże kawałki, polej odrobiną oliwy i wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na ok. 10 minut. Miąższ będzie miękki, a dynia bardziej aromatyczna. Na koniec dodaj do garnka pomidory – z puszki lub świeże i obrane ze skórki. Wlej do garnka ok. 1,5 l wody lub bulionu, dodaj szczyptę curry i kurkumę, zamknij pokrywę i gotuj ok. 20 minut. Następnie wsyp kaszę lub ryż i gotuj do miękkości użytych składników. Dopraw solą i czarnym pieprzem, ewentualnie odrobiną soku z cytryny.
Zupę z dynią wlewaj do miseczek, udekoruj natką pietruszki i podawaj. Zupa smakuje świetnie samodzielnie lub z kromką świeżego chleba.