Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa dyniowa Magdy Gessler to kwintesencja jesiennego smaku podana w eleganckim, restauracyjnym stylu. Przepis zaskoczy ciebie i twoich bliskich, bo stoi za nim nie tylko aromat warzyw, kremowa konsystencja i subtelne przyprawy. To też receptura prosto od najbardziej rozpoznawalnej restauratorki w Polsce. Magda Gessler od lat uchodzi za ikonę dobrego smaku, a jej przepisy bazują na prostych składnikach. Tak samo jest i w tej zupie dyniowej!
Przepis na zupę dyniową Magdy Gessler wyróżnia się starannie dobranymi składnikami. Każdy z nich dodaje nieco innego aromatu. Zachowaj też podane proporcje, bo to właśnie one są odpowiedzialne za zrównoważony smak. Gładki krem z dodatkiem mleka, bulionu i śmietanki jest bardzo łagodny, ale podbija go czosnek oraz szczypta gałki muszkatołowej. Całość dopełniają chrupiące, uprażone pestki dyni.
Jeśli szukasz przepisu, który będzie jednocześnie prosty, elegancki i efektowny, to zupa z dyni według Magdy Gessler jest doskonałym wyborem. Idealnie sprawdzi się jako rozgrzewające danie główne jesienią, codzienny obiad albo pierwszy posiłek na rodzinnym przyjęciu. Co najważniejsze, przygotujesz ją bez wysiłku.
Aby zupa dyniowa Magdy Gessler była aromatyczna i miała odpowiedni kolor, rozpocznij od przemyślanych zakupów. Najlepiej sprawdzą się odmiany hokkaido albo piżmowa, bo są intensywne w smaku, mają mało wody i nie wymagają długiego gotowania. Dynię musisz najpierw przygotować, czyli pozbawić ją pestek oraz skóry, a następnie pokroić w drobną kostkę. Dzięki temu szybciej się ugotuje i równomiernie rozpadnie. Od razu zagotuj mleko z bulionem. Warzywo wchłonie aromaty i nie będzie mdłe w zupie. Gotowanie dyni do zupy powinno trwać około 15-20 minut aż będzie zupełnie miękka. Wystarczy sprawdzić, czy kostka łatwo rozpada się pod naciskiem widelca.
Po ugotowaniu przychodzi czas na doprawienie i blendowanie. Do zupy krem z dyni Magdy Gessler dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Możesz też go drobno posiekać. Niech chwilę pogotuje się w wywarze, dzięki czemu nie będzie surowy i tak ostry w smaku. Zblenduj całość na gładki krem i dopiero wtedy dodaj śmietankę (najlepiej kremówkę 30 albo 36%), a także przyprawy.
Na koniec przygotuj pestki dyni. Upraż je na suchej patelni, bez tłuszczu, przez kilka minut. Powinny nabrać delikatnie złotego odcienia, mogą też zacząć strzelać. Zupa dyniowa Magdy Gessler najlepiej smakuje gorąca.
Zupa z dyni Magdy Gessler jest sycąca i aromatyczna, ale warto zadbać o odpowiednią oprawę. Doskonałym uzupełnieniem są uprażone pestki dyni, dlatego nie pomijaj ich podczas przygotowywania. Świetnie będą pasować również groszek ptysiowy, grzanki pszenne albo czosnkowe. Możesz przygotować je samodzielnie albo kupić w supermarkecie. Zupa dyniowa Magdy Gessler dobrze smakuje również z pieczywem. Może to być chleb pełnoziarnisty albo bagietka czosnkowa na ciepło.
Dla przełamania smaku warto zrobić kleks z jogurtu naturalnego albo kwaśnej śmietany. Wraz z zieloną natką pietruszki będzie wyglądać bardzo elegancko na stole.
W tym przepisie proponujemy dodać gałkę muszkatołową i biały pieprz. Warto pamiętać, że ma on łagodniejszy smak niż tradycyjny czarny. Właśnie dlatego idealnie komponuje się z delikatną dynią. Do dekoracji świetnie pasują gałązki natki pietruszki, ale możesz też wykorzystać tymianek albo rozmaryn.
W zależności od gustu możesz wzbogacić zupę także innymi dodatkami. Imbir świeży lub suszony świetnie komponuje się z dynią i dodaje lekko pikantnego, rozgrzewającego aromatu. Jednym z ciekawszych pomysłów jest zupa domowa z pomarańczą. Dodaj kilka kropel soku tuż przed podaniem, a na talerzu ułóż półplasterki.
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 315
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3326
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 315
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3326
Składniki
Oczyszczony środek dyni pokrój w kostkę. Włóż do garnka, dodaj mleko i bulion. Dosyp szczyptę soli i gotuj na średnim ogniu do miękkości dyni.
Czosnek przeciśnij przez praskę albo drobno pokrój. Dodaj do zupy i całość chwilę gotuj. Następnie zmiksuj wszystko blenderem.
Dodaj do zupy śmietankę kremówkę, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Lekko wymieszaj.
Nasiona dyni upraż na suchej patelni.
Podawaj zupę krem z uprażonymi nasionami dyni i natką pietruszki. Możesz również podać ją z prostymi grzankami z chleba. Niebo w gębie!