Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W kolejce czekają u mnie 4 duże dynie. Jedna mniejsza już rozkrojona i w użyciu. To z niej powstała właśnie zupa dyniowo-jarzynowa. W sumie szybka w wykonaniu, a pyszna i sycąca. Zupa dyniowa zagości jeszcze u nas nie raz, bo wszyscy lubimy smak dyni, a taki ciepły posiłek w jesienne dni jest i rozgrzewający, i sycący, zdrowy i pyszny zarazem.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 515
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 287
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9773
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1145
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4499
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 515
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 287
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9773
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1145
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4499
Składniki
Dynię oczyszczamy w pestek, obieramy ze skórki, a miąższ kroimy w kawałki i wkładamy do garnka. Dolewamy niewielką ilość wody ( nie musi całkiem przykrywać dyni ) i gotujemy pod przykryciem, aż dynia zmięknie. Nieco studzimy, a potem blendujemy na mus
Na dno osobnego garnka wlewamy olej, rozgrzewamy i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Podsmażamy aż do zeszklenia
Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, pietruszkę i seler, a także starty imbir i liść laurowy. Wszystko razem przesmażamy. Po 3-4 minutach dodajemy jeszcze pokrojone ziemniaki i dalej smażymy następne 4-5 minut często mieszając
Po tym czasie do warzyw wlewamy wodę ( może być bulion ) i gotujemy do miękkości warzyw soląc i doprawiając wszystko pieprzem i ostrą papryką
Gdy warzywa są już miękkie dodajemy do nich mus z dyni i wszystko chwilę razem gotujemy ewentualnie jeszcze doprawiając do smaku ( jeśli dynia nie była solona ). Jeśli zupa jest za gęsta można dolać nieco wody lub bulionu
Na talerzu możemy posypać zieleniną