Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W kolejce czekają u mnie 4 duże dynie. Jedna mniejsza już rozkrojona i w użyciu. To z niej powstała właśnie zupa dyniowo-jarzynowa. W sumie szybka w wykonaniu, a pyszna i sycąca. Zupa dyniowa zagości jeszcze u nas nie raz, bo wszyscy lubimy smak dyni, a taki ciepły posiłek w jesienne dni jest i rozgrzewający, i sycący, zdrowy i pyszny zarazem.
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 16
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 38
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 16
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 38
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Składniki
Dynię oczyszczamy w pestek, obieramy ze skórki, a miąższ kroimy w kawałki i wkładamy do garnka. Dolewamy niewielką ilość wody ( nie musi całkiem przykrywać dyni ) i gotujemy pod przykryciem, aż dynia zmięknie. Nieco studzimy, a potem blendujemy na mus
Na dno osobnego garnka wlewamy olej, rozgrzewamy i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Podsmażamy aż do zeszklenia
Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, pietruszkę i seler, a także starty imbir i liść laurowy. Wszystko razem przesmażamy. Po 3-4 minutach dodajemy jeszcze pokrojone ziemniaki i dalej smażymy następne 4-5 minut często mieszając
Po tym czasie do warzyw wlewamy wodę ( może być bulion ) i gotujemy do miękkości warzyw soląc i doprawiając wszystko pieprzem i ostrą papryką
Gdy warzywa są już miękkie dodajemy do nich mus z dyni i wszystko chwilę razem gotujemy ewentualnie jeszcze doprawiając do smaku ( jeśli dynia nie była solona ). Jeśli zupa jest za gęsta można dolać nieco wody lub bulionu
Na talerzu możemy posypać zieleniną