Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2305 Ocena: 51010

Dodano:

Odsłon: 12213

Nie wiemy jak Wy, ale my uwielbiamy zupy. Szczególnie te polskie, tradycyjne, które kojarzą się nam z dzieciństwem. Zupa fasolowa jest właśnie jedną z tych, które od zawsze przypominają nam "chaos" w kuchni, rozmowami...szkoda, że to zanika...ludzie żyją w ciągłym pędzie, więc zachęcamy by chociaż w weekendy wspólnie gotować.

Składniki

  • 300 g fasoli (np jaś)
  • 100 g wędzonego boczku
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 por (biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka gorczycy (sproszkowanej)
  • 1 łyżeczka kolendry (sproszkowanej)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki (mielonej)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa fasolowa

Przygotowanie

  1. Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy przez noc. Następnie osączamy, przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler i boczek oraz pora pokrojonego w piórka. Całość zalewamy wodą (ok. 1,5 l), solimy, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Godzinę po gotowaniu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń