Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwa zupa fasolowa, z babcinego przepisu, to fasolówka na wędzonce. Gęsta, pożywna, pachnąca i rozgrzewająca zupa z fasoli z dodatkiem boczku i kości wędzonej. Nie zapomnijcie o ziołach, majeranku i cząbrze, które redukuję wiatropędne właściwości fasoli. Idealne danie na chłodne i deszczowe dni.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Składniki
Fasolę zalać, zimną wodą. Powierzchnia wody powinna sięgać ponad powierzchnię suchej fasoli. Pozostawić na noc do namoczenia. Rano, wylać wodę, opłukać fasolę. Do odpowiedniej wielkości garnka włożyć namoczoną fasolę i wędzoną kość, dodać ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę pieprzu, zalać zimną wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 40-60 min. Włoszczyznę i ziemniaki obrać, pokroić w odpowiadającą nam wielkością kostkę, cebulę dodać w całości. Włoszczyznę (bez ziemniaków) z czosnkiem i wędzonym boczkiem, wrzucić do gotującej się fasoli i wędzonej kości. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 min. Dodać ziemniaki, majeranek, cząber i szczyptę soli, gotować na małym ogniu kolejne 15 min, do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. Wyjąć boczek i kość wędzoną, kość obrać z mięsa, a boczek pokroić na niewielkie kawałki i ponownie dodać do zupy. Zupa fasolowa powinna być dość gęsta od warzyw i lekko rozgotowującej się fasoli i ziemniaków. Nie zagęszczam zupy zasmażką.