Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z młodego jaśka obowiązkowo gości w sezonie na moim stole. Zazwyczaj nie raz, bo dla mnie to smak dzieciństwa. Pamiętam do dziś wielkie wyłuskiwanie fasoli ze strąków, które późnym latem lub wczesną jesienią odbywało się u babci. Zdecydowaną większość przeznaczało się do suszenia, a z reszty babcia gotowała pyszną, pożywną zupę. Podobną gotowała też moja mama. Więc i u mnie nie może zabraknąć tych pokochanych w dzieciństwie smaków. Dziś zupa fasolowa z boczkiem.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 46
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 116
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 35
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 46
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 116
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 35
Składniki
Fasolę płuczemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą ok 2,5 litra
Do fasoli dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Gotujemy ok 25-30 minut dodając ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Zupę delikatnie solimy
W międzyczasie boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni. Gdy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmażamy razem do zeszklenia cebuli, a następnie całość dodajemy do zupy
Do zupy dodajemy też przecier. Dokładnie mieszamy
Dodajemy makaron i gotujemy do miękkości makaronu. W międzyczasie sprawdzamy, czy zupa jest słona. w razie potrzeby dosalamy i doprawiamy pieprzem
Na talerzu posypujemy posiekaną natką pietruszki