Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa forszmak wywodzi się z Lubelszczyzny. Powstaje na bazie mięsa, zazwyczaj wieprzowego lub wołowego, które doskonale pasuje smakiem do papryki i pomidorów. Dodatki w postaci warzyw, ogórków kiszonych i kiełbasy sprawiają, że forszmak staje się bardziej aromatyczny i sycący.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8450
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1228
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10150
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4624
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 674
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8450
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1228
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10150
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4624
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 674
Składniki
Mięso umyj, osusz, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę. Z każdej strony posól i popieprz. Oprósz delikatnie mąką pszenną. Kiełbasę poszatkuj w półplasterki.
Przygotuj warzywa. Z papryk pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój w kostkę. Cebule posiekaj drobno, to samo zrób z rozgniecionymi i obranymi ząbkami czosnku. Ogórki kiszone odsącz dokładnie z zalewy i pokrój w cienkie paski. Marchewkę obierz i posiekaj w kostkę.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj mięso, a po kilku minutach obróć je na drugą stronę. Wtedy przełóż też cebulę z czosnkiem. Podsmażaj aż mięso będzie zarumienione. Przełóż wraz z warzywami do większego garnka. Zalej bulionem i zagotuj.
Na patelni podsmaż jeszcze kiełbasę z pokrojonymi paprykami i marchewką. Przełóż do garnka. Obierz teraz ziemniaki, pokrój je w kostkę i dołóż do pozostałych składników.
Zupę dopraw teraz liściem laurowym, zielem angielskim, majerankiem, papryką słodką i ostrą. Posól i popieprz. Przykryj danie i gotuj przez około godzinę na małym ogniu.
Na koniec wlej przecier pomidorowy i dodaj ogórki kiszone. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, możesz ją zagęścić śmietanką, sokiem z kwaszonych ogórków albo koncentratem pomidorowym.