Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa forszmak wywodzi się z Lubelszczyzny. Powstaje na bazie mięsa, zazwyczaj wieprzowego lub wołowego, które doskonale pasuje smakiem do papryki i pomidorów. Dodatki w postaci warzyw, ogórków kiszonych i kiełbasy sprawiają, że forszmak staje się bardziej aromatyczny i sycący.
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 15
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej szynki z dodatkiem war...
Odsłon: 105
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 1878
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 130
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 15
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej szynki z dodatkiem war...
Odsłon: 105
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 1878
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 130
Składniki
Mięso umyj, osusz, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę. Z każdej strony posól i popieprz. Oprósz delikatnie mąką pszenną. Kiełbasę poszatkuj w półplasterki.
Przygotuj warzywa. Z papryk pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój w kostkę. Cebule posiekaj drobno, to samo zrób z rozgniecionymi i obranymi ząbkami czosnku. Ogórki kiszone odsącz dokładnie z zalewy i pokrój w cienkie paski. Marchewkę obierz i posiekaj w kostkę.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj mięso, a po kilku minutach obróć je na drugą stronę. Wtedy przełóż też cebulę z czosnkiem. Podsmażaj aż mięso będzie zarumienione. Przełóż wraz z warzywami do większego garnka. Zalej bulionem i zagotuj.
Na patelni podsmaż jeszcze kiełbasę z pokrojonymi paprykami i marchewką. Przełóż do garnka. Obierz teraz ziemniaki, pokrój je w kostkę i dołóż do pozostałych składników.
Zupę dopraw teraz liściem laurowym, zielem angielskim, majerankiem, papryką słodką i ostrą. Posól i popieprz. Przykryj danie i gotuj przez około godzinę na małym ogniu.
Na koniec wlej przecier pomidorowy i dodaj ogórki kiszone. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, możesz ją zagęścić śmietanką, sokiem z kwaszonych ogórków albo koncentratem pomidorowym.