Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 561
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2759
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 756
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 4026
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 561
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2759
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 756
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 4026
Składniki
Groch wypłukać i zalać ciepłą wodą na kilka godzin(albo na noc),następnie posolić i ugotować w tej samej wodzie aż groch zacznie sie rozpadać.Boczek zalać 1,5 litra wody wrzucić jarzyny i ugotować wywar.Ugotowany groch przecierać partiami na druszlaku najlepiej używając tłuczka do ziemniaków i co chwile przelewając wywarem z boczku(skórki z grochu za każdym razem wyrzucać do kosza).Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju dodać pokrojony boczek i razem smażyć 3-4 minuty posypać łyżką mąki wymieszać ,dodać do przetartego grochu doprawić majerankiem i jesli trzeba to solą i wszystko razem zagotować.Podawać z grzankami.Życze smacznego.