Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa grochowa na boczku.

Zupa grochowa na boczku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1472 Ocena: 19363

Dodano:

Odsłon: 575

Rozgrzewająca grochówka na wędzonym boczku.

Składniki

  • groch łuskany 40 dag.
  • boczek wędzony 30 dag
  • ziemniaki pokrojone w kostkę 4-5 szt.
  • włoszczyzna suszona 2 łyżki
  • czosnek 3-4 ząbki
  • woda 2 litry
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka stołowa (lub 1 kostka rosołowa kupna)
  • liść laurowy 3-4 szt.
  • ziele angielskie 4-5 szt.
  • papryka słodka
  • Sól do smaku
  • Pieprz ziołowy do smaku
  • Majeranek 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Groch wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, moczymy 0,5 godziny. Po czasie moczenia, groch płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy do garnka z gotującą się wodą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy do momentu gdy groch będzie na 80% miękki, dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, 2 łyżki suszonej włoszczyzny i wędzony boczek, doprawiamy solą, pieprzem i papryką.

  2. Gotujemy do miękkości ziemniaków i boczku. Podczas gotowania dodajemy 1 łyżkę domowej pasty rosołowej, pokrojony czosnek oraz 2 łyżki majeranku. Gotujemy jeszcze 15 minut, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 13 listopada Ideał! Zawsze się zastanawiałam nad dodawaniem czosnku i zaczęłam:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

drNowak 13 listopada Super zupka na chłodne dni. Ostatnio jedliśmy w wersji zupa-krem z boczkiem:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń