Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa grochowa z ciecierzycy to typowa zupa na chłodne dni. Jest gęsta, pożywna i rozgrzewająca. Smakiem przypomina tradycyjną grochówkę, jest zdecydowanie delikatniejsza od tradycyjnej grochówki.
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 1245
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2971
Kotlety z serka wiejskiego to pyszna, lekka propozycja, która doskonale spraw...
Odsłon: 79506
Łosoś to niezwykle zdrowa ryba, dlatego warto, aby regularnie pojawiała się n...
Odsłon: 494
Taki kapuśniaczek to danie obiadowe. Zupa bardzo smaczna i pożywna o wyrazist...
Odsłon: 1245
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 2971
Kotlety z serka wiejskiego to pyszna, lekka propozycja, która doskonale spraw...
Odsłon: 79506
Łosoś to niezwykle zdrowa ryba, dlatego warto, aby regularnie pojawiała się n...
Odsłon: 494
Składniki
Moczymy w zimnej wodzie ziarna ciecierzycy i pozostawiamy je w niej na noc. Osączoną ciecierzycę zalewamy świeżą wodą i gotujemy razem z wędzoną kością, do uzyskania przez ciecierzycę miękkości. Wędzoną kość wyjmujemy z garnka i mięso z niej obieramy. Odstawiamy. Obieramy warzywa, kroimy w kostkę i dodajemy do ciecierzycy wraz z mięsem. Dodajemy również liście laurowe, lubczyk i ziele angielskie. Gotujemy przez 20-30 minut. Boczek kroimy na mniejsze części (paski), cebulę w małą kostkę i lekko podsmażamy na patelni. Dodajemy do zupy. Jeżeli jest potrzeba dolania wody, dolewamy gorącej. Przyprawiamy całość do smaku. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podając do spożycia, posypujemy w/g uznania natkę pietruszki.