Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa grochowa z ciecierzycy to typowa zupa na chłodne dni. Jest gęsta, pożywna i rozgrzewająca. Smakiem przypomina tradycyjną grochówkę, jest zdecydowanie delikatniejsza od tradycyjnej grochówki.
Na zdjęciu widnieje propozycja obiadu w 30 minut. Danie tanie, pożywne i pysz...
Odsłon: 92
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 82
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 86
Na zdjęciu widnieje propozycja obiadu w 30 minut. Danie tanie, pożywne i pysz...
Odsłon: 92
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 82
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 86
Składniki
Moczymy w zimnej wodzie ziarna ciecierzycy i pozostawiamy je w niej na noc. Osączoną ciecierzycę zalewamy świeżą wodą i gotujemy razem z wędzoną kością, do uzyskania przez ciecierzycę miękkości. Wędzoną kość wyjmujemy z garnka i mięso z niej obieramy. Odstawiamy. Obieramy warzywa, kroimy w kostkę i dodajemy do ciecierzycy wraz z mięsem. Dodajemy również liście laurowe, lubczyk i ziele angielskie. Gotujemy przez 20-30 minut. Boczek kroimy na mniejsze części (paski), cebulę w małą kostkę i lekko podsmażamy na patelni. Dodajemy do zupy. Jeżeli jest potrzeba dolania wody, dolewamy gorącej. Przyprawiamy całość do smaku. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podając do spożycia, posypujemy w/g uznania natkę pietruszki.