Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa grochowa z ciecierzycy to typowa zupa na chłodne dni. Jest gęsta, pożywna i rozgrzewająca. Smakiem przypomina tradycyjną grochówkę, jest zdecydowanie delikatniejsza od tradycyjnej grochówki.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 81
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 62
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 81
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 62
Składniki
Moczymy w zimnej wodzie ziarna ciecierzycy i pozostawiamy je w niej na noc. Osączoną ciecierzycę zalewamy świeżą wodą i gotujemy razem z wędzoną kością, do uzyskania przez ciecierzycę miękkości. Wędzoną kość wyjmujemy z garnka i mięso z niej obieramy. Odstawiamy. Obieramy warzywa, kroimy w kostkę i dodajemy do ciecierzycy wraz z mięsem. Dodajemy również liście laurowe, lubczyk i ziele angielskie. Gotujemy przez 20-30 minut. Boczek kroimy na mniejsze części (paski), cebulę w małą kostkę i lekko podsmażamy na patelni. Dodajemy do zupy. Jeżeli jest potrzeba dolania wody, dolewamy gorącej. Przyprawiamy całość do smaku. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podając do spożycia, posypujemy w/g uznania natkę pietruszki.