Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piątkowa, bezmięsna, zupa grochowa, też może być pożywna i aromatyczna. Jest idealna kiedy na dworze robi się chłodno, bo wtedy warto pomyśleć o przygotowaniu rozgrzewającej zupy.
Najlepszy szczaw jest w maju dlatego jadę za miasto w sprawdzone już miejsce...
Odsłon: 7029
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6090
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1795
Najlepszy szczaw jest w maju dlatego jadę za miasto w sprawdzone już miejsce...
Odsłon: 7029
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6090
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1795
Składniki
Dzień wcześniej groch wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Do gotującego się bulionu dodać groch – bulionu powinno być objętościowo trzy razy więcej niż grochu. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę. Gdy groch będzie miękki, do zupy dodać pokrojone w kostkę warzywa, kilka listków laurowych oraz ziarenek ziela angielskiego. Posiekaną cebulę podsmażyć na odrobinie oleju i dodać do zupy. Zupę doprawić całymi ząbkami czosnku, majerankiem, solą i pieprzem. Całość chwilę pogotować, aby warzywa zmiękły. Ja taką grochówkę podaję z groszkiem ptysiowym, ale można podać ją z ugotowanymi osobno ziemniakami.