Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piątkowa, bezmięsna, zupa grochowa, też może być pożywna i aromatyczna. Jest idealna kiedy na dworze robi się chłodno, bo wtedy warto pomyśleć o przygotowaniu rozgrzewającej zupy.
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 17
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2115
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 200
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1209
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 17
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2115
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 200
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1209
Składniki
Dzień wcześniej groch wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Do gotującego się bulionu dodać groch – bulionu powinno być objętościowo trzy razy więcej niż grochu. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę. Gdy groch będzie miękki, do zupy dodać pokrojone w kostkę warzywa, kilka listków laurowych oraz ziarenek ziela angielskiego. Posiekaną cebulę podsmażyć na odrobinie oleju i dodać do zupy. Zupę doprawić całymi ząbkami czosnku, majerankiem, solą i pieprzem. Całość chwilę pogotować, aby warzywa zmiękły. Ja taką grochówkę podaję z groszkiem ptysiowym, ale można podać ją z ugotowanymi osobno ziemniakami.