Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piątkowa, bezmięsna, zupa grochowa, też może być pożywna i aromatyczna. Jest idealna kiedy na dworze robi się chłodno, bo wtedy warto pomyśleć o przygotowaniu rozgrzewającej zupy.
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 154
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1276
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 253
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 154
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1276
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 253
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 36
Składniki
Dzień wcześniej groch wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Do gotującego się bulionu dodać groch – bulionu powinno być objętościowo trzy razy więcej niż grochu. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę. Gdy groch będzie miękki, do zupy dodać pokrojone w kostkę warzywa, kilka listków laurowych oraz ziarenek ziela angielskiego. Posiekaną cebulę podsmażyć na odrobinie oleju i dodać do zupy. Zupę doprawić całymi ząbkami czosnku, majerankiem, solą i pieprzem. Całość chwilę pogotować, aby warzywa zmiękły. Ja taką grochówkę podaję z groszkiem ptysiowym, ale można podać ją z ugotowanymi osobno ziemniakami.