Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grochówka na bogato - gęsta, z makaronem, dużą ilością szynki i majerankiem.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 105
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 57
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16021
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 58
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 163
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 664
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 105
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 57
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16021
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 58
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 163
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 664
Składniki
Do zupy użyłam skrawków wędlin - były tam kawałki szynek i kiełbasy. Można także użyć boczku. Kroimy wędliny w nieduże kawałki. Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Na oleju przesmażamy wędliny, co jakiś czas mieszając, aż będą lekko zarumienione. Dodajemy pokrojone warzywa - marchew, pietruszkę i cebulę i smażymy jeszcze kilka minut. Wędliny i warzywa zalewamy około 2l wody. Dodajemy liście, ziele angielskie, pieprz. Groch płuczemy pod bieżącą wodą i również dodajemy do zupy. Całość gotujemy, aż groch będzie miękki - około 30-40 minut. Teraz dodajemy makaron i gotujemy do miękkości. Na końcu zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Opcjonalnie, do zupy można zrobić zasmażkę. Mąkę prażymy na suchej patelni, aż będzie lekko zarumieniona. Dodajemy do gotującej się zupy i mieszamy. Zupa jest pyszna na świeżo, a następnego dnia nawet lepsza ;)