Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grochówka na bogato - gęsta, z makaronem, dużą ilością szynki i majerankiem.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 306
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14705
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1728
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16977
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 306
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14705
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1728
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16977
Składniki
Do zupy użyłam skrawków wędlin - były tam kawałki szynek i kiełbasy. Można także użyć boczku. Kroimy wędliny w nieduże kawałki. Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Na oleju przesmażamy wędliny, co jakiś czas mieszając, aż będą lekko zarumienione. Dodajemy pokrojone warzywa - marchew, pietruszkę i cebulę i smażymy jeszcze kilka minut. Wędliny i warzywa zalewamy około 2l wody. Dodajemy liście, ziele angielskie, pieprz. Groch płuczemy pod bieżącą wodą i również dodajemy do zupy. Całość gotujemy, aż groch będzie miękki - około 30-40 minut. Teraz dodajemy makaron i gotujemy do miękkości. Na końcu zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Opcjonalnie, do zupy można zrobić zasmażkę. Mąkę prażymy na suchej patelni, aż będzie lekko zarumieniona. Dodajemy do gotującej się zupy i mieszamy. Zupa jest pyszna na świeżo, a następnego dnia nawet lepsza ;)