Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie może zupę grochową ? A czy jedliście już z dodatkiem soczewicy czerwonej mówię wam pychota a tym bardziej że ugotowana na żeberkach i podsmażonym boczkiem, to już miód na nasze podniebienia
Składniki
Do garnka wlać dwa litry wody dodać podzielone na części żeberka, wkroić marchew, korzeń selera oraz liść pora. Całość zagotować zmniejszyć ogień i na wolnym gotować do miękkości mięsa na żeberkach, w czasie gotowania wsypać przyprawę uniwersalną dodać ziela angielskie oraz liść laurowy. Jak mięso jest już miękkie wsypać soczewicę i pogotować na wolnym ogniu przez pięć minut
Jak wywar mięsno warzywny pogotował się wyznaczony czas z soczewicą wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu groch i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. W czasie gdy zupa z ziemniakami się gotuje przygotować boczek pokroić go w kostkę i przełożyć na patelnię do boczku dodać pokrojony w drobną kostkę czosnek i podsmażyć razem na rumiany kolor
Gdy ziemniaki w gotującej się zupie są już miękkie dodać majeranek roztarty w dłoniach wtedy jest bardziej intensywny zapach, zamieszać zagotować, następnie dodać przygotowany wcześniej boczek z czosnkiem, pogotować na wolnym ogniu do czasu aż zupa będzie gęstawa, doprawić jeszcze według swego smaku przyprawą uniwersalną. Ugotowaną zdjąć z ognia
Zupa wyszła tak smaczna że aż mąż brał dokładkę i oczywiście nie wyczuł że w zupie jest soczewica tak że dobry to patent na oszustwo dla tych którzy nie lubią soczewicy, w zupie nie jest wyczuwalna. Smak i zapach jest mocno podobny do grochówki wojskowej, dodanie majeranku i czosnku sprawia to że nie ma tak mocnych wzdęć i nie czuje się człowiek przepełniony