Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa grochowa z soczewicą czerwoną

Zupa grochowa z soczewicą czerwoną

Autor:

Przepisów i artykułów: 1143 Ocena: 7880

Dodano:

Odsłon: 682

Lubicie może zupę grochową ? A czy jedliście już z dodatkiem soczewicy czerwonej mówię wam pychota a tym bardziej że ugotowana na żeberkach i podsmażonym boczkiem, to już miód na nasze podniebienia

Składniki

  • 680 g żeberek wieprzowych,
  • 1 marchew 50 g,
  • kawałek korzenia selera,
  • kawałek pora (można pominąć),
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy),
  • 2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 10 łyżek soczewicy czerwonej połówek,
  • 5 łyżek grochu łuskanego połówek,
  • 100 g boczku wędzonego parzonego,
  • 2 średnie ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majeranku
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa grochowa z soczewicą czerwoną

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa litry wody dodać podzielone na części żeberka, wkroić marchew, korzeń selera oraz liść pora. Całość zagotować zmniejszyć ogień i na wolnym gotować do miękkości mięsa na żeberkach, w czasie gotowania wsypać przyprawę uniwersalną dodać ziela angielskie oraz liść laurowy. Jak mięso jest już miękkie wsypać soczewicę i pogotować na wolnym ogniu przez pięć minut

  2. Jak wywar mięsno warzywny pogotował się wyznaczony czas z soczewicą wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu groch i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. W czasie gdy zupa z ziemniakami się gotuje przygotować boczek pokroić go w kostkę i przełożyć na patelnię do boczku dodać pokrojony w drobną kostkę czosnek i podsmażyć razem na rumiany kolor

  3. Gdy ziemniaki w gotującej się zupie są już miękkie dodać majeranek roztarty w dłoniach wtedy jest bardziej intensywny zapach, zamieszać zagotować, następnie dodać przygotowany wcześniej boczek z czosnkiem, pogotować na wolnym ogniu do czasu aż zupa będzie gęstawa, doprawić jeszcze według swego smaku przyprawą uniwersalną. Ugotowaną zdjąć z ognia

  4. Zupa wyszła tak smaczna że aż mąż brał dokładkę i oczywiście nie wyczuł że w zupie jest soczewica tak że dobry to patent na oszustwo dla tych którzy nie lubią soczewicy, w zupie nie jest wyczuwalna. Smak i zapach jest mocno podobny do grochówki wojskowej, dodanie majeranku i czosnku sprawia to że nie ma tak mocnych wzdęć i nie czuje się człowiek przepełniony

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń