Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie może zupę grochową ? A czy jedliście już z dodatkiem soczewicy czerwonej mówię wam pychota a tym bardziej że ugotowana na żeberkach i podsmażonym boczkiem, to już miód na nasze podniebienia
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 147
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 470
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 30
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 1221
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4696
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 147
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 470
Bardzo lubimy taki kalafior podany solo lub do drugiego dania, jako zastępstw...
Odsłon: 30
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 1221
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4696
Składniki
Do garnka wlać dwa litry wody dodać podzielone na części żeberka, wkroić marchew, korzeń selera oraz liść pora. Całość zagotować zmniejszyć ogień i na wolnym gotować do miękkości mięsa na żeberkach, w czasie gotowania wsypać przyprawę uniwersalną dodać ziela angielskie oraz liść laurowy. Jak mięso jest już miękkie wsypać soczewicę i pogotować na wolnym ogniu przez pięć minut
Jak wywar mięsno warzywny pogotował się wyznaczony czas z soczewicą wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu groch i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. W czasie gdy zupa z ziemniakami się gotuje przygotować boczek pokroić go w kostkę i przełożyć na patelnię do boczku dodać pokrojony w drobną kostkę czosnek i podsmażyć razem na rumiany kolor
Gdy ziemniaki w gotującej się zupie są już miękkie dodać majeranek roztarty w dłoniach wtedy jest bardziej intensywny zapach, zamieszać zagotować, następnie dodać przygotowany wcześniej boczek z czosnkiem, pogotować na wolnym ogniu do czasu aż zupa będzie gęstawa, doprawić jeszcze według swego smaku przyprawą uniwersalną. Ugotowaną zdjąć z ognia
Zupa wyszła tak smaczna że aż mąż brał dokładkę i oczywiście nie wyczuł że w zupie jest soczewica tak że dobry to patent na oszustwo dla tych którzy nie lubią soczewicy, w zupie nie jest wyczuwalna. Smak i zapach jest mocno podobny do grochówki wojskowej, dodanie majeranku i czosnku sprawia to że nie ma tak mocnych wzdęć i nie czuje się człowiek przepełniony