Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna zupka grzybowa:) jedna z moich uwielbionych!!
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17620
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1765
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15258
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 4908
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8994
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17620
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1765
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15258
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 4908
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8994
Składniki
Udka dokładnie myjemy, zalewamy ok 3l wody i gotujemy. W między czasie obieramy włoszczyznę, cebulę i dorzucamy do mięska. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu zebrania się szumowin.
Zbieramy szumowiny i dorzucamy wcześniej dobrze wypłukane grzyby. Solimy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarenkach (ewentualnie kostki rosołowe, maggi). Gotujemy ok 2h na małym ogniu.
Po tym czasie sprawdzamy miękkość warzyw, jeśli są miękkie wyciągamy cebulę, seler, pietruszkę i por. Zupę zaprawiamy rozmąconą mąką z wodą (by lekko zagęścić zupkę) i dodajemy śmietanki wedle uznania. Jeśli ktoś woli, nie trzeba jej wcale dodawać.
Podawać z makaronem, najlepiej grubszymi nitkami i z kleksem śmietanki. Ale co kto lubi..:) Smacznego!