Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna zupka grzybowa:) jedna z moich uwielbionych!!
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 318
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 65
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 63
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 43
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2299
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 318
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 65
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 63
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 43
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2299
Składniki
Udka dokładnie myjemy, zalewamy ok 3l wody i gotujemy. W między czasie obieramy włoszczyznę, cebulę i dorzucamy do mięska. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu zebrania się szumowin.
Zbieramy szumowiny i dorzucamy wcześniej dobrze wypłukane grzyby. Solimy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarenkach (ewentualnie kostki rosołowe, maggi). Gotujemy ok 2h na małym ogniu.
Po tym czasie sprawdzamy miękkość warzyw, jeśli są miękkie wyciągamy cebulę, seler, pietruszkę i por. Zupę zaprawiamy rozmąconą mąką z wodą (by lekko zagęścić zupkę) i dodajemy śmietanki wedle uznania. Jeśli ktoś woli, nie trzeba jej wcale dodawać.
Podawać z makaronem, najlepiej grubszymi nitkami i z kleksem śmietanki. Ale co kto lubi..:) Smacznego!