Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zazwyczaj pod nazwą zupa grzybowa kryje się zupa z suszonych grzybów. Wspaniała, pyszna, bardzo aromatyczna potrawa, którą gotujemy najchętniej z suszonych prawdziwków, a najczęściej – z suszonych podgrzybków. Bo w niektórych rejonach Polski i świata z łatwością można zebrać wielkie ilości borowików szlachetnych, czyli prawdziwków. Ale u nas, w Wielkopolsce, borowik szlachetny jest prawdziwym arystokratą, dość rzadkim rarytasem. U nas królują rozmaite podgrzybki, które może są mniej wykwintne, ale za to oferują bardziej konkretny, intensywny grzybowy aromat. Ja tam bardzo lubię suszone podgrzybki, przez co nie przeszkadza mi niedostatek prawdziwków.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 308
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 308
Składniki
Wieczorem umieść suszone kapelusze grzybów w garnku, a następnie zalej litrem letniej wody, przykryj i zostaw na noc do namoczenia.
Następnego dnia ugotuj grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły. Nie zapomnij dodać szczypty soli. Po ugotowaniu ostudź, a następnie odcedź grzyby, a wywar oczywiście zachowaj. Bo to on będzie bazą do przygotowania zupy.
Z wymienionych warzyw przygotuj wywar jarzynowy, powinno go być około litra. A jeśli – tak jak ja – robisz na święta sos do ryby po grecku, to przygotuj oszczędną, ale pełną smaku wersję bulionu z obierek, dodając do gotowania jedną dodatkową marchew.
Ostudzone i odcedzone grzyby pokrój na mniejsze kawałki (ale nie siekaj drobno).
W dużym garnku rozpuść masło, a następnie podsmaż na nim posiekaną cebulę.
Gdy cebulka zmięknie i zbieleje, dodaj mąkę, wymieszaj wszystko, a następnie zasmażaj mąkę przez kilka minut, mieszając.
Do zasmażki dodawaj stopniowo 1 litr chłodnego wywaru jarzynowego, nieustannie mieszając. W ten sposób zapobiegniesz powstaniu grudek czy klusek z zasmażki. Dodaj też pokrojoną w ćwierćplasterki ugotowaną marchewkę, pokrojone grzyby i wywar grzybowy. Wymieszaj, zagotuj.
Na koniec dodaj słodką śmietankę i przypraw zupę odrobiną cukru, świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
Jak podawać zupę z suszonych grzybów? Zupa grzybowa doskonale smakuje z kluskami lub z ugotowanym oddzielnie makaronem jajecznym, ale w okresie świątecznym najlepsze będą łazanki. W naszym domu jest to druga w kolejności tradycyjna wigilijna zupa, zaraz po barszczu z uszkami lub fasolą. Ale ja gotuję zupę z suszonych grzybów nie tylko na święta, bo u nas, mieszkańców wioski pod lasem, zupa grzybowa nie jest rzadkością.
A że zupa grzybowa idealnie nadaje się na wigilię i święta - to publikuję przepis właśnie teraz. Smacznego!