Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gąskę zielonkę można gotować, dusić, smażyć i marynować. Świetnie nadaje się jako dodatek do zup i dań mięsnych. W moim wykonaniu zupa, rarytas, bo bardzo trudno znaleść je w lesie mojej okolicy. Jest bardzo smaczna, pożywna, o unikalnym smaku. Szybko u mnie znika.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 70
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4827
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 70
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4827
Składniki
Na patelni na maśle klarowanym, umyte pokrojone grzyby smażymy z cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim do odparowania cieczy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Przygotowujemy bulion warzywny. Do 1,5 litra wody dodajemy pokrojone w kostkę; marchewkę, pietruszkę, seler, 1 liść laurowy i zielę angielskie. Gdy marchewka ugotuje się al-dente dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
Wszystkie warzywa wraz z ziemniakami są miękkie, dodajemy podsmażone grzyby wraz z cebulą. Uzupełniamy wodą w zależności od potrzeby i gotowujemy ok. 15 minut. Przyprawiamy do smaku estragonem, solą i pieprzem, podajemy z kleksem joghurtu greckiego lub śmietany i natką pietruszki.