Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa grzybowa z koperkiem to kwintesencja jesiennego smaku. Jest aromatyczna, gęsta i niezwykle sycąca. Świeży koperek nadaje jej lekkości i delikatnie przełamuje intensywność grzybów. Chrupiące grzanki z kolei sprawiają, że jedzenie jest bardzo przyjemne, szczególnie podczas chłodniejszych dni.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1082
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4862
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3401
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1082
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4862
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3401
Składniki
Posiekaj drobno cebulę, jasną część pora i obrane ząbki czosnku.
Przygotuj grzyby, oczyść je dokładnie i pokrój w mniejsze kawałki. Na klarowanym maśle w średnim garnku podsmaż je na dość dużym ogniu. Następnie dodaj cebulę, pora i czosnek. Smaż, co jakiś czas mieszając.
Wlej gorący bulion, dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Gotuj całość na małym ogniu przez 20 minut.
Odstaw garnek z ognia i zblenduj całość na gładki krem. Dodaj śmietankę, ale odlej 2-3 łyżki do podania. Wlej ją cienkim strumieniem do garnka, mieszając, aby zupa była aksamitna. W razie potrzeby dopraw do smaku.
Przełóż porcje do misek, posyp świeżym koperkiem, podlej śmietanką i dodaj chrupiące grzanki.