Zupa gulaszowa
Składniki
- 600 g mięsa wieprzowego
- 200 g papryki czerwonej
- 400 g pieczarek
- 50 g marchewki
- 1 duża cebula
- 200 g obranych ziemniaków
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 litry zimnej wody
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka przyprawy do mięs (Knorr)
- 1/2 łyżeczki papryki węgierskiej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka papryki chili
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- około 100-150 ml zimnej wody1 mała łyżka mąki pszennej
Składniki
- 600 g mięsa wieprzowego
- 200 g papryki czerwonej
- 400 g pieczarek
- 50 g marchewki
- 1 duża cebula
- 200 g obranych ziemniaków
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 litry zimnej wody
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka przyprawy do mięs (Knorr)
- 1/2 łyżeczki papryki węgierskiej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka papryki chili
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- około 100-150 ml zimnej wody1 mała łyżka mąki pszennej

Etapy przygotowania
Mięso wieprzowe kroimy w średniej wielkości kostkę , posypujemy przyprawami , polewamy olejem i dokładnie mieszamy . Pozostawiamy do przegryzienia na około 1 godzinę .
W między czasie paprykę kroimy w drobne paseczki , cebulę w pół piórka , pieczarki w plasterki , marchewkę w cienie pół plasterki , ziemniaki w średnią kostkę .Gdy mięso mamy przegryzione smażymy do stracenia surowości , następnie dodajemy pokrojone warzywa . Smażymy około 10 minut .
Następnie dolewamy wody (może być więcej lub mniej niż 2 litry, to zależy jak gęstą chcemy mieć zupę) , dokładamy ziarna ziela angielskiego , liść laurowy i dusimy około 40 minut do 1 godziny do miękkości mięsa .
Gdy zupę mamy gotową zaklepujemy za klepką (woda+mąka pszenna) , gotujemy do zagotowania i lekkiego zgęstnienia zupy . Całość doprawiamy do smaku pieprzem , papryką , solą oraz dodajemy natkę pietruszki (którą można pominąć) .
Gotowa zupa najlepiej smakuje na następny dzień jak się przegryzie.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91

Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5565
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 3990
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 109

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 685
Ostatnio komentowane przepisy

Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91

Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5565
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 3990
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 109

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 685



Składniki
- 600 g mięsa wieprzowego
- 200 g papryki czerwonej
- 400 g pieczarek
- 50 g marchewki
- 1 duża cebula
- 200 g obranych ziemniaków
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 litry zimnej wody
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka przyprawy do mięs (Knorr)
- 1/2 łyżeczki papryki węgierskiej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka papryki chili
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- około 100-150 ml zimnej wody1 mała łyżka mąki pszennej
Mięso wieprzowe kroimy w średniej wielkości kostkę , posypujemy przyprawami , polewamy olejem i dokładnie mieszamy . Pozostawiamy do przegryzienia na około 1 godzinę .
W między czasie paprykę kroimy w drobne paseczki , cebulę w pół piórka , pieczarki w plasterki , marchewkę w cienie pół plasterki , ziemniaki w średnią kostkę .Gdy mięso mamy przegryzione smażymy do stracenia surowości , następnie dodajemy pokrojone warzywa . Smażymy około 10 minut .
Następnie dolewamy wody (może być więcej lub mniej niż 2 litry, to zależy jak gęstą chcemy mieć zupę) , dokładamy ziarna ziela angielskiego , liść laurowy i dusimy około 40 minut do 1 godziny do miękkości mięsa .
Gdy zupę mamy gotową zaklepujemy za klepką (woda+mąka pszenna) , gotujemy do zagotowania i lekkiego zgęstnienia zupy . Całość doprawiamy do smaku pieprzem , papryką , solą oraz dodajemy natkę pietruszki (którą można pominąć) .
Gotowa zupa najlepiej smakuje na następny dzień jak się przegryzie.
Zupa gulaszowa wygląda wspaniale, smakowicie dobrane składniki. Super smak zupy i piękny wygląd.;)
Wszystko fajnie tylko parę uwag: Zupa gulaszowa lepsza będzie z wołowiny aczkolwiek jak ktoś woli z wieprza to ok Zamiast przyprawy Knorr polecam sól i zioła Przy takiej ilości warzyw nie ma sensu zagęszczanie zawiesiną Ewentualnie można delikatnie mięso oprószyć mąką przed smażeniem Pozdrawiam :D