Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdecydowanie jedna z najbardziej pożywnych i aromatycznych zup, które co jakiś czas goszczą na moim stole. Tym razem w wersji z boczniakami i żeberkami. Jeśli chodzi o wybór mięsa, był celowy. Soczyste, idealnie komponujące się z dodatkami. Kości zostały wy-rzucone po ugotowaniu, co znacznie ułatwiło konsumpcję. No bo, jakby to wyglądało takie nurzanie swoich "racic" w płynie...takie wybieranie, chlapanie i ciupanie. No jak?!? A ja tak lubię se pomacać. Czuć jedzenie pomiędzy palcami...uwalić się jak przysłowiowa świnia. A co! Tak powinno się jeść, a nie jakimiś tam sztućcami, jak bułkę przez bibułkę. Właśnie dlatego staram się nie jadać w miejscach publicznych. Dla mnie śliniak, to za mało. Dla takich jak ja, restauracje powinny mieć łazienki, a nie tylko toalety. Tak że ten...gotujcie i spożywajcie, niekoniecznie jak ja, świnka z brodą.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 217
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2531
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 217
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2531
Składniki
Mięso kroimy, zalewamy zimną wodą (2-3 cm nad poziom żeberek), dodajemy liście i ziele, gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę, pod koniec dodając płaską łyżeczkę soli. Mięso wyjmujemy, po wystudzeniu oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki. Boczniaki kroimy w paski, smażymy na smalcu. W czasie studzenia mięsa wywar przecedzamy przez drobne sito. Dodajemy pokrojone ziemniaki i marchew. Gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą półmiękkie. Dodajemy pomidory wraz z zalewą, pokrojoną paprykę, pokrojone grzyby, przyprawy i mięso. Gotujemy przez kwadrans. Na tłuszczu ze smażenia grzybów, podsmażamy mąkę, łączymy z wywarem na patelni, wlewamy do zupy, dokładnie łącząc. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.