Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje wiele powodów, dla których zupa harcerska jest pyszna, a jej smak niezapomniany. Może dlatego, że jest gotowana w kociołku nad ogniskiem, a może dlatego, że jest pożywna, rozgrzewająca i aromatyczna. Ugotowana w domu będzie sycącym posiłkiem dla całej rodziny, którą z powodzeniem możesz podać jako danie obiadowe. Wyśmienicie smakuje z kromką ciemnego chleba.
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 506
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 506
Składniki
W kostkę pokrój boczek i obraną cebulkę. Do garnka z grubym dnem wrzuć boczek, a gdy tłuszcz się lekko wytopi, dodaj cebulkę. Smaż przez chwilę, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Dorzuć kiełbasę w półplasterkach. Dopraw solą i smaż, aż całość zacznie ładnie pachnieć.
Do garnka wlej wodę, dorzuć liście laurowe i ziele angielskie i gotuj na średnim ogniu około 20 minut. Następnie dodaj tortellini oraz fasolkę lub groszek i gotuj zupę jeszcze około 20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem oraz dużą ilością majeranku. Zupę harcerską podawaj gorącą, z kromką świeżego chleba.