Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje wiele powodów, dla których zupa harcerska jest pyszna, a jej smak niezapomniany. Może dlatego, że jest gotowana w kociołku nad ogniskiem, a może dlatego, że jest pożywna, rozgrzewająca i aromatyczna. Ugotowana w domu będzie sycącym posiłkiem dla całej rodziny, którą z powodzeniem możesz podać jako danie obiadowe. Wyśmienicie smakuje z kromką ciemnego chleba.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2294
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3340
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1391
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2136
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2294
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3340
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1391
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2136
Składniki
W kostkę pokrój boczek i obraną cebulkę. Do garnka z grubym dnem wrzuć boczek, a gdy tłuszcz się lekko wytopi, dodaj cebulkę. Smaż przez chwilę, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Dorzuć kiełbasę w półplasterkach. Dopraw solą i smaż, aż całość zacznie ładnie pachnieć.
Do garnka wlej wodę, dorzuć liście laurowe i ziele angielskie i gotuj na średnim ogniu około 20 minut. Następnie dodaj tortellini oraz fasolkę lub groszek i gotuj zupę jeszcze około 20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na koniec dopraw zupę solą i pieprzem oraz dużą ilością majeranku. Zupę harcerską podawaj gorącą, z kromką świeżego chleba.