Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z kalafiorem, zielonym groszkiem, marchewką na drobiowej nóżce -bardzo delikatna i smaczna!
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 208
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8655
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 440
Pyszne bananowe ciasteczka z kawałkami czekolady
Odsłon: 208
Leśny mech z malinami to wilgotne zielone ciasto, które jest prawdziwą ucztą...
Odsłon: 8655
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 440
Składniki
Do dużego garnka wlewamy 2 litry zimnej wody. Dajemy nóżkę kurczaka, pietruszkę, marchewki, liście laurowe i ziele angielskie. W momencie, gdy zupa zagotuje się dodajemy płaską łyżeczkę soli. Tak przygotowany wywar gotujemy godzinkę. Możemy również do przygotowania zupy użyć gotowy bulion.
Z gotującego się bulionu wyjmujemy warzywa.
Kroimy ziemniaki i jedną marchewkę z wywaru w kostkę, rozdrabniamy kalafior na różyczki. Wrzucamy przygotowane warzywa do bulionu. Gotujemy do miękkości około 15 minut. Dorzucamy groszek bez zalewy. Gotujemy jeszcze kilka minut. Wyjmujemy mięso z zupy. Przyprawiamy jarzynową pieprzem, maggi i ewentualnie jeszcze solą. Pamiętajmy, że już soliliśmy wywar. Na koniec dodajemy masło dla podbicia smaku naszej jarzynowej (tak robiła nasza babcia) i wlewamy kremówkę.
Zupa jarzynowa gotowa!
Nasze rady:
Nasza babcia dodawała do niektórych zup zacierki, my możemy sobie ułatwić pracę i dodać garść drobnego makaronu, np. orzo, zupa będzie bardziej treściwa.
Można również do zupy dodać mięso obrane z nóżki. Zupa będzie bardzo sycąca jak danie jednogarnkowe.