Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z kalafiorem, zielonym groszkiem, marchewką na drobiowej nóżce -bardzo delikatna i smaczna!
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20319
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 55
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 231
Ta wersja makaronu, to jest trochę cięższa niż poprzednia, ale jeśli chodzi o...
Odsłon: 270
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 185
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20319
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 55
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 231
Ta wersja makaronu, to jest trochę cięższa niż poprzednia, ale jeśli chodzi o...
Odsłon: 270
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 185
Składniki
Do dużego garnka wlewamy 2 litry zimnej wody. Dajemy nóżkę kurczaka, pietruszkę, marchewki, liście laurowe i ziele angielskie. W momencie, gdy zupa zagotuje się dodajemy płaską łyżeczkę soli. Tak przygotowany wywar gotujemy godzinkę. Możemy również do przygotowania zupy użyć gotowy bulion.
Z gotującego się bulionu wyjmujemy warzywa.
Kroimy ziemniaki i jedną marchewkę z wywaru w kostkę, rozdrabniamy kalafior na różyczki. Wrzucamy przygotowane warzywa do bulionu. Gotujemy do miękkości około 15 minut. Dorzucamy groszek bez zalewy. Gotujemy jeszcze kilka minut. Wyjmujemy mięso z zupy. Przyprawiamy jarzynową pieprzem, maggi i ewentualnie jeszcze solą. Pamiętajmy, że już soliliśmy wywar. Na koniec dodajemy masło dla podbicia smaku naszej jarzynowej (tak robiła nasza babcia) i wlewamy kremówkę.
Zupa jarzynowa gotowa!
Nasze rady:
Nasza babcia dodawała do niektórych zup zacierki, my możemy sobie ułatwić pracę i dodać garść drobnego makaronu, np. orzo, zupa będzie bardziej treściwa.
Można również do zupy dodać mięso obrane z nóżki. Zupa będzie bardzo sycąca jak danie jednogarnkowe.