Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa kalafiorowa z pulpecikami z indyka to ciekawa propozycja na nieco inną zupę jarzynową. Kalafior i marchewka dodają jej słodyczy, a mleczna zasmażka jedwabistości. Dzięki mięsnym pulpecikom ta potrawa sprawdzi się także jako danie główne w letnie dni. Zupa smakuje wyśmienicie i jest bardzo szybka do przygotowania.
Kremowy sernik czekoladowy na zimno zachwyci każdego czekoladomaniaka. Do jeg...
Odsłon: 365
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 138
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 481
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
Odsłon: 6467
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 578
Kremowy sernik czekoladowy na zimno zachwyci każdego czekoladomaniaka. Do jeg...
Odsłon: 365
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 138
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 481
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
Odsłon: 6467
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 578
Składniki
Warzywa umyj i obierz. Kalafior podziel na mniejsze różyczki, marchewkę pokrój w plasterki. Przełóż je, razem z groszkiem, do dużego garnka. Zalej warzywa bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 5 minut.
Przygotuj pulpeciki. Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj dłońmi przez ok. 5 minut. Masa mięsna powinna być kleista i elastyczna. Formuj kuleczki, które od razu wrzucaj na gotujący się bulion. Garnek przykryj pokrywką i gotuj wszystko przez ok. 10 minut.
W garnuszku roztop masło. Dodaj mąkę, sól i pieprz. Cały czas mieszaj, by konsystencja zasmażki była jedwabista. Stopniowo dolewaj mleko. Całość zagotuj i trzymaj na ogniu przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
Mleko z zasmażką przelej do zupy kalafiorowej. Całość zamieszaj i chwilę razem pogotuj, aż zupa zgęstnieje.
Zupę kalafiorową z pulpecikami z indyka podawaj na ciepło, udekorowaną ulubionymi ziołami. Możesz też posypać ją płatkami ostrej papryki, dzięki czemu będzie bardziej pikantna i wyrazista.