Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa kalafiorowa z pulpecikami z indyka to ciekawa propozycja na nieco inną zupę jarzynową. Kalafior i marchewka dodają jej słodyczy, a mleczna zasmażka jedwabistości. Dzięki mięsnym pulpecikom ta potrawa sprawdzi się także jako danie główne w letnie dni. Zupa smakuje wyśmienicie i jest bardzo szybka do przygotowania.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1264
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 113
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 44
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1264
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 113
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 44
Składniki
Warzywa umyj i obierz. Kalafior podziel na mniejsze różyczki, marchewkę pokrój w plasterki. Przełóż je, razem z groszkiem, do dużego garnka. Zalej warzywa bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 5 minut.
Przygotuj pulpeciki. Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj dłońmi przez ok. 5 minut. Masa mięsna powinna być kleista i elastyczna. Formuj kuleczki, które od razu wrzucaj na gotujący się bulion. Garnek przykryj pokrywką i gotuj wszystko przez ok. 10 minut.
W garnuszku roztop masło. Dodaj mąkę, sól i pieprz. Cały czas mieszaj, by konsystencja zasmażki była jedwabista. Stopniowo dolewaj mleko. Całość zagotuj i trzymaj na ogniu przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
Mleko z zasmażką przelej do zupy kalafiorowej. Całość zamieszaj i chwilę razem pogotuj, aż zupa zgęstnieje.
Zupę kalafiorową z pulpecikami z indyka podawaj na ciepło, udekorowaną ulubionymi ziołami. Możesz też posypać ją płatkami ostrej papryki, dzięki czemu będzie bardziej pikantna i wyrazista.