Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa kalafiorowo-brokułowa

Zupa kalafiorowo-brokułowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2602

Dodano:

Odsłon: 2996

Sezon na kalafiory i brokuły trwa, więc postanowiłam dziś przyrządzić zupę, która niezwykle smakuje mojemu Mężowi. Smak zupy jest faktycznie doskonały. A poza tym samo zdrowie, więc zupa kalafiorowo - brokułowa na stałe weszła do kanonu naszych ulubionych dań.

Składniki

  • pół kalafiora
  • 1 róża brokułów
  • 1 marchewka
  • kawałeczek selera
  • 1 niewielka pietruszka
  • 10 - 12 fasolek strąków zielonej fasolki szparagowej
  • garstka makaronu ( ja daję mini kolanka )
  • kostka rosołowa
  • sól, pieprz
  • 100 g śmietany kremówki
  • łyżka mąki
  • świeżo grubo mielony pieprz
  • natka pietruszki
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa kalafiorowo-brokułowa

Przygotowanie

  1. Zagotować ok 3 litry wody. Dodać kostkę rosołową i pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę i seler oraz pocięte w 2 - centymetrowe kawałki strąki fasolki. Gotować ok 20 minut

  2. Kalafiora i brokuła podzielić na mniejsze różyczki i dokładnie opłukać ( a najlepiej pomoczyć chwilę w wodzie ). Najpierw dodać do zupy kalafior, a po 5 - 6 minutach brokuły oraz garstkę makaronu. Gotować jeszcze kolejne 6 - 7 minut, aż makaron i brokuły będą miękkie, ale nie będą się rozpadać

  3. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę zabielić śmietaną roztrzepaną dokładnie z łyżką mąki i niewielką ilością wywaru z zupy ( najlepiej przestudzonego )

  4. Zupę podawać posypana świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie natką pietruszki lub koperku

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń