Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekko kwaśna zupa z klopsikami. Polecam, specyficzny w pozytywnym sensie smak.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 70
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 139
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 58
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 70
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 139
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 58
Składniki
1) Potrzebujemy wywaru z warzyw z dużą ilością marchewki (mało selera, kawałek pietruszki, ok. 3 marchwi - to kluczowe dla smaku, tj. przewaga marchwi). 2) Przyprawy standardowo : liść, ziele, sól, pieprz. 3) Do gotującego się wywaru wrzucamy przygotowane wcześniej nieobtoczone klopsiki z mięsa mielonego. 4) Gotujemy klopsy w wywarze. Przygotowujemy w oddzielnym naczyniu i mieszamy : wodę, odrobinę mąki i śmietanę do zup. Kiedy klopsiki będę już wystarczająco ugotowane zaprawiamy. 5) Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę cukru i 2 octu (lub cytryny jeżeli octu nie lubimy ;) [całość dotyczy garnka średniej wielkości. Tj. do około 3 litrów, w przypadku większego proporcje trzeba zwiększyć odpowiednio. Smacznego :)