Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa klopsowa to sycące danie, ale jednocześnie bardzo lekkie w odbiorze. I choć można tę zupę zabielać, to w tym przepisie będzie ona nieco subtelniejsza w odbiorze, ale równie aromatyczna i pyszna. Większe kawałki warzyw i większe klopsiki sprawią, że zupa będzie gęsta, ale nadal subtelna. Zupa jest bardzo pożywna i świetnie rozgrzewająca.
garnek, patelnia, praska, deska do krojenia, nóż
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 939
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 72
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 436
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 150
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 939
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 72
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 436
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 150
Składniki
W większej misce wyrabiaj mięso mielone z indyka, jajko, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Formuj okrągłe klopsy (mogą być wielkości małego klopsa mielonego, będą bardziej sycące).
Pokrój warzywa. Marchewkę i białą pietruszkę pokrój w plastry, seler w ćwiartki, ziemniaki w większą kostkę. Przygotuj duży garnek i wlej do niego bulion. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw do smaku. Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w ćwiartki z jedną łyżką masła i smaż do zeszklenia, a następnie dodaj do garnka. Dosól delikatnie cebulę, gdy będzie się smażyć. Taka cebula będzie bardziej subtelna w smaku i będzie posiadać maślany smak, a nie ostry i dymny aromat. Oczywiście zależy to od preferencji. Tutaj można zastosować własną technikę.
Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.
Po 10 minutach gotowania dodawaj powoli klopsy, możesz użyć do tego łyżki. Całość gotuj na małym ogniu przez około 15 do 20 minut. Klopsy powinny być nieco twardsze, a warzywa miękkie. Dopraw całość solą i pieprzem.
Gotową zupę z klopsami podawaj przyozdobioną natką pietruszki. W tym celu posiekaj natkę pietruszki lub podziel ją na części. Jeżeli jednak chcesz zagęścić zupę, to wymieszaj w miseczce śmietanę z odrobiną zupy, aby się zahartowała i wlej do garnka.