Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa koperkowa Magdy Gessler jest idealna na gorące dni, kiedy szukasz orzeźwienia. Jeśli masz pod ręką dużą ilość szczypiorku, to ten sposób jest doskonały, by go wykorzystać. Danie charakteryzuje się bardzo mocnym, ziołowym smakiem. Mięsna wkładka sprawia, że całość jest także pożywna. Lekko kwaskowata nuta cytryny jest tu niezwykle ciekawym dodatkiem.
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1067
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 1007
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1067
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 1007
Składniki
Przygotuj bulion. Wszystkie warzywa umyj i pokrój w ćwiartki. Przełóż je do garnka i zalej wodą. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj bulion na bardzo wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Przecedź płyn przez gazę lub bardzo drobne sitko.
Przygotuj zupę koperkową. Mięso umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Podsmaż je na rozgrzanym oleju, tylko do zamknięcia. Przełóż je do zupy i gotuj wszystko przez ok. 15 minut, aż indyk będzie gotowy. Śmietanę przelej do dość dużej miski. Dodawaj po chochelce bulionu, by ją zahartować. Następnie wlej sok z cytryny i dołóż bardzo drobno posiekany koperek. Całość wymieszaj i wlej do garnka z zupą.
Zupę wymieszaj i lekko podgrzej, ale nie zagotowuj ponownie. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Zupę koperkową Magdy Gessler podawaj na ciepło, posypaną siekanym koperkiem.