Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam dzisiaj zupę krem z brokułu i cukinii. Zupka bardzo szybka w przygotowaniu, pełna warzyw i witamin. Możemy ją podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jakby ją nie podać smakuje wyśmienicie.
Garnek, blender,
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10560
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336867
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4609
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424491
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10560
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336867
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4609
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424491
Składniki
Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać , pokroić w większą kostkę. Marchewkę , seler i por obrać , pokroić na plasterki. Ząbki czosnku pokroić w kosteczkę. Cukinię umyć, osuszyć pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać. W garnku o grubszym dnie rozgrzać tłuszcz, na rozgrzany tłuszcz włożyć czosnek, marchewkę, por oraz seler. Dodać ziemniaki oraz przyprawy takie jak liść laurowy, ziele angielskie delikatnie posolić. Następnie podsmażać około 5 minut, co jakiś czas mieszając, aby warzywa się nie przypaliły. Po tym czasie wlać bulion, dodać przygotowane brokuły, przyprawy i zagotować. Gotować pod przykryciem przez kolejne 5 minut na średnim nie za dużym ogniu. Na sam koniec dodać pokrojoną cukinię, gotować jeszcze około 3 - 5 minut. Zupę zdjąć z ognia, przestudzić, wyjąć liście laurowe i ewentualnie ziarenka ziela angielskiego, dodać natkę pietruszki. Całość zmiksować na gładki krem. Do całości wlać śmietanę 30 %, w razie potrzeby doprawić do smaku pieprzem i solą, Podawać z grzankami z bułki. Zupę przyozdobić śmietaną i natką pietruszki. Grzanki; Bułkę pokroić w kostkę a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu lub pokroić w kromeczki i podsmażyć w całości. Ja przygotowałam grzanki pokrojone w kostkę i w całości.