Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 1553
Dodano: 08.11.2018
Odsłon: 7242
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.Odsączamy na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy 5-8 minut pokrojone ziemniaki. Często mieszamy. Wkładamy do głębokiego garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i gotujemy 15 minut.
Na tej samej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy obrane ząbki czosnku i chwilę podsmażamy ( 1-2 min.) często mieszając. Dodajemy do garnka z ziemniakami i gotujemy jeszcze 15 minut. Kiedy ziemniaki są miękkie, zestawiamy garnek z ognia i odstawiamy do lekkiego wystudzenia, po czym wyciągamy liście laurowe i blendujemy zupę na gładki krem. Solimy i pieprzymy do smaku.
Czerstwą bułkę kroimy w drobne kwadraty i na tej samej patelni, bez dodatku tłuszczu, podsmażamy do uzyskania chrupiących grzanek. Często mieszamy, aby się nie spaliły. Rozlewamy zupę do miseczek, dekorujemy łyżką jogurtu, zieleniną i posypujemy grzankami. Tym, którzy lubią w zupie odrobinę pikanterii polecam dodać szczyptę ostrej papryki.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Sylwia-Szromek 06 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Jak dla mnie zupka słaba musi być dużo dużo mniej ziemniaków,bo krem nie jest czosnkowy a raczej ziemniaczany0 Kto głosował? | Odpowiedz