Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wydawałoby się, że po tej zupie będziemy czuć ogień w ustach. Otóż nie! Zupa jest niezwykle łagodna z wyraźnie wyczuwalną nutą czosnku. Chociaż ilość użytego czosnku mówi zupełnie co innego. Jej zaletą jest to, że jest bardzo tania i prosta w przygotowaniu. Wymaga tylko posiadania blendera. A więc do dzieła :)
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
Odsłon: 3144
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 25
Przepis dnia
Ciasto Werona słusznie kojarzy się z miłością i poświęceniem. Potrzeba trochę...
Odsłon: 7291
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
Odsłon: 3144
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 25
Przepis dnia
Ciasto Werona słusznie kojarzy się z miłością i poświęceniem. Potrzeba trochę...
Odsłon: 7291
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.Odsączamy na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy 5-8 minut pokrojone ziemniaki. Często mieszamy. Wkładamy do głębokiego garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i gotujemy 15 minut.
Na tej samej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy obrane ząbki czosnku i chwilę podsmażamy ( 1-2 min.) często mieszając. Dodajemy do garnka z ziemniakami i gotujemy jeszcze 15 minut. Kiedy ziemniaki są miękkie, zestawiamy garnek z ognia i odstawiamy do lekkiego wystudzenia, po czym wyciągamy liście laurowe i blendujemy zupę na gładki krem. Solimy i pieprzymy do smaku.
Czerstwą bułkę kroimy w drobne kwadraty i na tej samej patelni, bez dodatku tłuszczu, podsmażamy do uzyskania chrupiących grzanek. Często mieszamy, aby się nie spaliły. Rozlewamy zupę do miseczek, dekorujemy łyżką jogurtu, zieleniną i posypujemy grzankami. Tym, którzy lubią w zupie odrobinę pikanterii polecam dodać szczyptę ostrej papryki.