Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem pieczarkowy z pestkami dynii

Zupa krem pieczarkowy z pestkami dynii

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 132

Dodano:

Odsłon: 96

Przepyszny, wyrazisty smak pieczarek. Zupa krem bardzo szybka i tania w przygotowaniu. Można przygotować w thermomixie.

Składniki

  • pieczarki 500g
  • cebula 1 sztuka
  • śmietanka 30 % - 1 mały kubeczek
  • pestki dyni do posypania
  • sól, pieprz, chilli lub papryka ostra
  • masło lub tłuszcz do podsmażenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa krem pieczarkowy z pestkami dynii

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy pieczarki i cebulę.

    Pieczarki dokładnie myjemy, a następnie kroimy na drobno (małe pieczarki wystarczy na pół lub w ćwiartki).

    Cebulę obieramy i siekamy.

    W garnku lub thermomixie rozgrzewamy łyżkę masła lub oliwy.

  2. Na rozgrzane masło wrzucamy cebulę i podsmażamy 2-3 minutki na złotawy kolor (thermomix obrót 1, 100 stopni).

    Następnie dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli.
    Podsmażamy ok 5 minut co jakiś czas mieszając.

  3. Dolewamy 0,5 litra wody i opcjonalnie możemy dodać kostkę rosołową. Gotujemy ok 15 minut co jakiś czas mieszając.

  4. Następnie miksujemy wszystko (thermomix obrót 8, 2 minuty).
    Sprawdzamy czy zupa jest "aksamitna" oraz jej gęstość.

    Jeśli jest za gęsta dodajemy odrobinę wody.
    Jeśli za rzadka to możemy spróbować jeszcze podgotować zupę, aby woda wyparowała.

    Dodajemy śmietankę 30% całą LUB prawie całą, jeśli chcecie jej zostawić trochę do dekoracji talerza.

    Miksujemy jeszcze chwilę, aż śmietanka się wymiesza z pieczarkami.

    I gotowe!

  5. Nalewamy krem na talerze, możemy udekorować zupę śmietanką a na koniec posypać np. pestkami dyni. lub zajadać z grzankami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń