Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny, wyrazisty smak pieczarek. Zupa krem bardzo szybka i tania w przygotowaniu. Można przygotować w thermomixie.
smaczny pieczony kurczak w nowej odsłonie.
Odsłon: 111
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 82
Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 5985
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6849
smaczny pieczony kurczak w nowej odsłonie.
Odsłon: 111
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 82
Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 5985
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6849
Składniki
Przygotowujemy pieczarki i cebulę. Pieczarki dokładnie myjemy, a następnie kroimy na drobno (małe pieczarki wystarczy na pół lub w ćwiartki). Cebulę obieramy i siekamy. W garnku lub thermomixie rozgrzewamy łyżkę masła lub oliwy.
Na rozgrzane masło wrzucamy cebulę i podsmażamy 2-3 minutki na złotawy kolor (thermomix obrót 1, 100 stopni). Następnie dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Podsmażamy ok 5 minut co jakiś czas mieszając.
Dolewamy 0,5 litra wody i opcjonalnie możemy dodać kostkę rosołową. Gotujemy ok 15 minut co jakiś czas mieszając.
Następnie miksujemy wszystko (thermomix obrót 8, 2 minuty). Sprawdzamy czy zupa jest "aksamitna" oraz jej gęstość. Jeśli jest za gęsta dodajemy odrobinę wody. Jeśli za rzadka to możemy spróbować jeszcze podgotować zupę, aby woda wyparowała. Dodajemy śmietankę 30% całą LUB prawie całą, jeśli chcecie jej zostawić trochę do dekoracji talerza. Miksujemy jeszcze chwilę, aż śmietanka się wymiesza z pieczarkami. I gotowe!
Nalewamy krem na talerze, możemy udekorować zupę śmietanką a na koniec posypać np. pestkami dyni. lub zajadać z grzankami