Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny, wyrazisty smak pieczarek. Zupa krem bardzo szybka i tania w przygotowaniu. Można przygotować w thermomixie.
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7941
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 66
Co powiesz na pączki czekoladowe z dodatkiem kakao i tłustego twarogu? Oto św...
Odsłon: 1006
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7941
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 66
Co powiesz na pączki czekoladowe z dodatkiem kakao i tłustego twarogu? Oto św...
Odsłon: 1006
Składniki
Przygotowujemy pieczarki i cebulę. Pieczarki dokładnie myjemy, a następnie kroimy na drobno (małe pieczarki wystarczy na pół lub w ćwiartki). Cebulę obieramy i siekamy. W garnku lub thermomixie rozgrzewamy łyżkę masła lub oliwy.
Na rozgrzane masło wrzucamy cebulę i podsmażamy 2-3 minutki na złotawy kolor (thermomix obrót 1, 100 stopni). Następnie dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Podsmażamy ok 5 minut co jakiś czas mieszając.
Dolewamy 0,5 litra wody i opcjonalnie możemy dodać kostkę rosołową. Gotujemy ok 15 minut co jakiś czas mieszając.
Następnie miksujemy wszystko (thermomix obrót 8, 2 minuty). Sprawdzamy czy zupa jest "aksamitna" oraz jej gęstość. Jeśli jest za gęsta dodajemy odrobinę wody. Jeśli za rzadka to możemy spróbować jeszcze podgotować zupę, aby woda wyparowała. Dodajemy śmietankę 30% całą LUB prawie całą, jeśli chcecie jej zostawić trochę do dekoracji talerza. Miksujemy jeszcze chwilę, aż śmietanka się wymiesza z pieczarkami. I gotowe!
Nalewamy krem na talerze, możemy udekorować zupę śmietanką a na koniec posypać np. pestkami dyni. lub zajadać z grzankami