Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny, wyrazisty smak pieczarek. Zupa krem bardzo szybka i tania w przygotowaniu. Można przygotować w thermomixie.
Przygotowujemy pieczarki i cebulę.
Pieczarki dokładnie myjemy, a następnie kroimy na drobno (małe pieczarki wystarczy na pół lub w ćwiartki).
Cebulę obieramy i siekamy.
W garnku lub thermomixie rozgrzewamy łyżkę masła lub oliwy.
Na rozgrzane masło wrzucamy cebulę i podsmażamy 2-3 minutki na złotawy kolor (thermomix obrót 1, 100 stopni).
Następnie dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli.
Podsmażamy ok 5 minut co jakiś czas mieszając.
Dolewamy 0,5 litra wody i opcjonalnie możemy dodać kostkę rosołową. Gotujemy ok 15 minut co jakiś czas mieszając.
Następnie miksujemy wszystko (thermomix obrót 8, 2 minuty).
Sprawdzamy czy zupa jest "aksamitna" oraz jej gęstość.
Jeśli jest za gęsta dodajemy odrobinę wody.
Jeśli za rzadka to możemy spróbować jeszcze podgotować zupę, aby woda wyparowała.
Dodajemy śmietankę 30% całą LUB prawie całą, jeśli chcecie jej zostawić trochę do dekoracji talerza.
Miksujemy jeszcze chwilę, aż śmietanka się wymiesza z pieczarkami.
I gotowe!
Nalewamy krem na talerze, możemy udekorować zupę śmietanką a na koniec posypać np. pestkami dyni. lub zajadać z grzankami
Przepis dnia
Wspaniały sernik! Klasycznie pieczony bez żadnej przykrywki na wierzchu. Jed...
Odsłon: 20495
Bardzo dobre ciasto, łatwe w przygotowaniu. Wilgotne, najlepsze polane białą...
Odsłon: 10926
Niedawno wpadł mi w oko przepis na chruściki lane. Nigdy takich nie smażyłam,...
Odsłon: 1861
Po raz pierwszy przygotowałam frytki z dyni. Przygotowałam je do potraw z gri...
Odsłon: 48
Co dziś u was króluje w ten deszczowy zimny dzień ?
Odsłon: 41
Pyszny, lekko kwaskowaty, gesty i zdrowy, koktajl z bananem i kiwi to poezja...
Odsłon: 185
Proponuję sałatkę, która idealnie sprawdzi się na spotkaniu przy wiosennym gr...
Odsłon: 57
Po raz pierwszy przygotowałam frytki z dyni. Przygotowałam je do potraw z gri...
Odsłon: 48
Co dziś u was króluje w ten deszczowy zimny dzień ?
Odsłon: 41
Pyszny, lekko kwaskowaty, gesty i zdrowy, koktajl z bananem i kiwi to poezja...
Odsłon: 185
Proponuję sałatkę, która idealnie sprawdzi się na spotkaniu przy wiosennym gr...
Odsłon: 57
Składniki
Przygotowujemy pieczarki i cebulę. Pieczarki dokładnie myjemy, a następnie kroimy na drobno (małe pieczarki wystarczy na pół lub w ćwiartki). Cebulę obieramy i siekamy. W garnku lub thermomixie rozgrzewamy łyżkę masła lub oliwy.
Na rozgrzane masło wrzucamy cebulę i podsmażamy 2-3 minutki na złotawy kolor (thermomix obrót 1, 100 stopni). Następnie dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Podsmażamy ok 5 minut co jakiś czas mieszając.
Dolewamy 0,5 litra wody i opcjonalnie możemy dodać kostkę rosołową. Gotujemy ok 15 minut co jakiś czas mieszając.
Następnie miksujemy wszystko (thermomix obrót 8, 2 minuty). Sprawdzamy czy zupa jest "aksamitna" oraz jej gęstość. Jeśli jest za gęsta dodajemy odrobinę wody. Jeśli za rzadka to możemy spróbować jeszcze podgotować zupę, aby woda wyparowała. Dodajemy śmietankę 30% całą LUB prawie całą, jeśli chcecie jej zostawić trochę do dekoracji talerza. Miksujemy jeszcze chwilę, aż śmietanka się wymiesza z pieczarkami. I gotowe!
Nalewamy krem na talerze, możemy udekorować zupę śmietanką a na koniec posypać np. pestkami dyni. lub zajadać z grzankami
Przepisy Zupy
Zupy
Zupa ryżanka
Zupy
Zupa krewetkowa
Zupy
Chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami według Ewy Wachowicz
Zupy
botwinka z jajkiem w koszulce
Zupa ryżanka
Lubicie proste a zarazem smaczne szybkie w przygotowaniu zupy?
Odsłon: 544
Zupa krewetkowa
Masz ochotę na odrobinę tajskich dań w swoim domu? Zupa krewetkowa to idealna...
Odsłon: 140