Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonała propozycja na jesienne chłody. Gęsta, aromatyczna zupa krem łącząca w sobie słodycz gruszek z intensywnym smakiem pietruszki. Zrobicie raz, będziecie chętnie powtarzać!
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 237
Jednogarnkowe danie, szybkie i proste do przygotowania, pyszne i syte. Gulasz...
Odsłon: 635
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 237
Jednogarnkowe danie, szybkie i proste do przygotowania, pyszne i syte. Gulasz...
Odsłon: 635
Składniki
Przygotuj najpierw warzywa. Pietruszki obierz i posiekaj na plasterki albo drobne kostki. Cebulę umyj, odkrój końcówki, a następnie posiekaj ją drobno. Z czosnku pozbądź się skorupki i przeciśnij go przez praskę albo drobno pokrój.
Gruszki umyj, osusz, a następnie obierz ze skórki i pozbądź się ogonków. Usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę.
Rozgrzej patelnię i wrzuć odrobinę masła lub wlej olej roślinny. Następnie podsmaż cebulę, po chwili dodaj czosnek. Powinna się zeszklić.
Dodaj pietruszkę i smaż przez kilka minut.
Po tym czasie dołóż na patelnię gruszkę. Mieszaj od czasu do czasu przez kilka minut.
Wlej bulion warzywny. Posól i popieprz. Gotuj kilkanaście minut na małym ogniu, aby pietruszka zmiękła, a gruszka uwolniła swój aromat.
Teraz przygotuj blender. Całą zawartość garnka zblenduj na gładką masę. Umieść całość ponownie na małym palniku.
Dodaj przyprawy: gałkę muszkatołową, tymianek lub bazylię (pierwsza przyprawa jest bardziej wyrazista, druga orzeźwiająca), ewentualnie ponownie sól i pieprz, jeśli krem jest mdły.
Wlej mleczko kokosowe albo śmietankę 30%. Zagotuj.
Posmakuj zupę. Jeśli jest dla ciebie mało kwaśna, dodaj łyżkę z soku z cytryny lub limonki.
Zupę krem możesz podawać z prażonymi orzechami lub migdałami, a także grzankami.