Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warzywna zupa krem z grzankami idealna na piątkowy obiad. Gęsta, sycąca i smaczna. Z podstawowych składników. Do dzieła! Proporcje dla dwóch osób(mąż zjadł większość)
Blender ręczny
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 286
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11098
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3598
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1224
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4228
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 286
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11098
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3598
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1224
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4228
Składniki
Marchew i seler pokrój w mniejsze kawałki, ziemniaki można w większe. Wrzuć do garnka.
Zalej wodą. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj aż warzywa będą miękkie. W między czasie na patelnię wrzuć masło, drobno posiekaną cebulkę z tymiankiem i czosnkiem granulowanym. Smaż aż cebulka się ładnie zeszkli. W połowie gotowania warzyw dodaj nać pietruszki, nie krojonej. Gdy warzywa będą miękkie odlej część bulionu do garnuszka(nie wylewaj może się przydać). Odlej tyle by warzywa wychodziły ponad poziom wody. Wyjmij nać pietruszki, ziele angielskie, liście laurowe. Do garnka wrzuć naszą cebulkę z przyprawami(patelnię po cebuli zostaw, będziemy smażyć grzanki na pozostałościach masła i przypraw). Gdy warzywa i cebulka są w garnku przy użyciu ręcznego blendera zmiksuj całość na gładką masę. Przypraw solą, pieprzem, magi. 3 szczypty przyprawy do mięs. Wrzuć drobno posiekany koper. Jeśli zupa wyszła za gęsta dolej bulionu warzywnego. Jeśli zupka wyszła za rzadka, to 1/3 szklanki mleka zmieszaj dokładnie ze 3 łyżeczkami skrobi ziemniaczanej, ponownie włącz palnik pod garnkiem gotuj przez chwilę i wlej mieszankę ciągle miesząc. Kontroluj stopień zagęszczenia, nie musisz wlewać wszystkiego.
Kromkę chleba tostowego pełnoziarnistego pokrój w małe kwadraty i smaż na patelni po cebulcę. Chlebek wchłonie pozostałości masła i przypraw. Mieszaj szpatułką by równo obeschły. Chrupiące grzanki są gotowe.
Zupę oczywiście możesz przyprawić według własnych upodobań. Po wyłożeniu jej na talerz posyp grzankami i udekoruj świeżą nacią pietruszki. Smacznego! Życzy M-Mama