Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinię żółtą od zwykłej cukinii odróżnia przede wszystkim delikatniejszy smak i cieńsza skórka, dzięki której szybciej się ją gotuje. Jej intensywnie żółty kolor dodaje potrawom kolorytu. Cukinię można przygotować na wiele sposobów, jest bardzo uniwersalna. Ja polecam zupę krem - jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Ma delikatną, jedwabistą konsystencję, jest pyszny i pożywny.
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17415
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1135
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6395
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 604
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...
Odsłon: 17415
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1135
Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...
Odsłon: 6395
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 604
Składniki
Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Cukinię umyć i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na min przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać cukinię i smażyć kilka minut, do czasu, aż się zrumieni i zmięknie. Wszystkie warzywa dodać do bulionu. Zagotować. Gotować do miękkości warzyw, po czym zupę zmiksować na krem. Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami (np. zioła prowansalskie, tymianek i rozmaryn, oregano czy bazylię). Zupę podawać z groszkiem ptysiowym oraz posiekaną natką pietruszki.