Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa-krem z białej rzepy i kaszy jaglanej

Zupa-krem z białej rzepy i kaszy jaglanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 482 Ocena: 7194

Dodano:

Odsłon: 1670

Zupa jest niskokaloryczna. Ma dużą dawkę witamin i składników mineralnych. Na dodatek jest smaczna i sycąca. Warto ją wprowadzić do codziennego jadłospisu.

Składniki

  • 1 duża biała rzepa
  • 1 por
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g kaszy jaglanej
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 1płaska łyżka "Vegety"
  • 3 łyżki oleju kujawskiego
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa-krem z białej rzepy i kaszy jaglanej

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek drobno pokroić, a następnie zeszklić w garnku na oleju. Do garnka wlać 1,5-2 l wody. Dołożyć pokrojone warzywa. Gdy zupa zacznie się gotować, dodać wszystkie składniki przyprawy. Gotować do miękkości warzyw. Następnie usunąć ziele angielskie i listki laurowe. Zupę zmiksować blenderem. Oddzielnie ugotować kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie. Przed gotowaniem kaszę należy sparzyć wrzątkiem, aby zlikwidować charakterystyczną dla niej goryczkę. Na talerze nakładać najpierw kaszę, a potem nalać zupę. Można też odsączoną kaszę wymieszać w garnku z zupą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń