Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna, aksamitna zupa krem z cukinii. Idealny pomysł na sezon cukiniowy!
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5360
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5443
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1804
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1865
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5360
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5443
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1804
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1865
Składniki
Na rozgrzanej patelni lub garnku/thermomixie połóż masło, niech się roztopi. Kiedy będzie rozgrzane, wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek. Nie muszą to być drobne kawałeczki, ponieważ zupa i tak będzie miksowana. Poczekaj aż się cebula i czosnek lekko zrumienią. Następnie dodaj pokrojoną cukinię. Jeżeli cukinia jest młoda to nie musisz jej obierać ze skórki. Te większe okazy możesz obrać ze skórki i wykroić nasiona. Wszystko razem podsmażaj ok 8-10 minut.
Do warzyw dolej bulion lub 1l wody i kostki rosołowe. Uwaga: jeśli warzywa podsmażałaś na patelni to przełóż je do garnka, w którym będzie zupa. Jeśli to konieczne to dolej wody tak, aby zapełnić prawie całe warzywa. Lepiej dodać mniej wody na początku, żeby się nie okazało, że po ugotowaniu jest jej za dużo. Wszystko gotuj jakieś 10 minut. Następnie dodaj przyprawy wg upodobania. Ja preferuję dużo pieprzu i ziół, niewielką ilość ostrej papryki, czasem dodaję kurkumę.
Kolejny krok to blednowanie zupy na gładki krem. Na koniec dodaj śmietankę 30%. Zupę możesz podawać z grzankami, makaronem, ziemniakami pokrojonymi w kostkę, prażoną cebulką, pestkami dyni i słonecznika, posypaną serem. Pamiętaj, aby regulować ilość wody/śmietanki, aby zupa nie wyszła za rzadka. Wszystko zależy od tego jak dużo wody ma w sobie cukinia. Można także gotować zupę z ziemniakami (2-3 duże) i razem blendowac. Wyjdzie wtedy gęstsza i bardziej treściwa. Smacznego :) A co Ty dodajesz do zupy z cukinii?