Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna, aksamitna zupa krem z cukinii. Idealny pomysł na sezon cukiniowy!
Na rozgrzanej patelni lub garnku/thermomixie połóż masło, niech się roztopi. Kiedy będzie rozgrzane, wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek. Nie muszą to być drobne kawałeczki, ponieważ zupa i tak będzie miksowana. Poczekaj aż się cebula i czosnek lekko zrumienią.
Następnie dodaj pokrojoną cukinię. Jeżeli cukinia jest młoda to nie musisz jej obierać ze skórki. Te większe okazy możesz obrać ze skórki i wykroić nasiona.
Wszystko razem podsmażaj ok 8-10 minut.
Do warzyw dolej bulion lub 1l wody i kostki rosołowe.
Uwaga: jeśli warzywa podsmażałaś na patelni to przełóż je do garnka, w którym będzie zupa.
Jeśli to konieczne to dolej wody tak, aby zapełnić prawie całe warzywa. Lepiej dodać mniej wody na początku, żeby się nie okazało, że po ugotowaniu jest jej za dużo. Wszystko gotuj jakieś 10 minut. Następnie dodaj przyprawy wg upodobania. Ja preferuję dużo pieprzu i ziół, niewielką ilość ostrej papryki, czasem dodaję kurkumę.
Kolejny krok to blednowanie zupy na gładki krem. Na koniec dodaj śmietankę 30%.
Zupę możesz podawać z grzankami, makaronem, ziemniakami pokrojonymi w kostkę, prażoną cebulką, pestkami dyni i słonecznika, posypaną serem.
Pamiętaj, aby regulować ilość wody/śmietanki, aby zupa nie wyszła za rzadka. Wszystko zależy od tego jak dużo wody ma w sobie cukinia. Można także gotować zupę z ziemniakami (2-3 duże) i razem blendowac. Wyjdzie wtedy gęstsza i bardziej treściwa.
Smacznego :)
A co Ty dodajesz do zupy z cukinii?
Jak zrobić makaron z cukinii? To naprawdę proste. Będziesz potrzebował tylko...
Odsłon: 398
Bardzo smaczne ciasto, które cały czas jest wilgotne i się nie kruszy. Smakie...
Odsłon: 2116
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 63
Bardzo smaczne ciasto, które cały czas jest wilgotne i się nie kruszy. Smakie...
Odsłon: 2116
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 63
Składniki
Na rozgrzanej patelni lub garnku/thermomixie połóż masło, niech się roztopi. Kiedy będzie rozgrzane, wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek. Nie muszą to być drobne kawałeczki, ponieważ zupa i tak będzie miksowana. Poczekaj aż się cebula i czosnek lekko zrumienią. Następnie dodaj pokrojoną cukinię. Jeżeli cukinia jest młoda to nie musisz jej obierać ze skórki. Te większe okazy możesz obrać ze skórki i wykroić nasiona. Wszystko razem podsmażaj ok 8-10 minut.
Do warzyw dolej bulion lub 1l wody i kostki rosołowe. Uwaga: jeśli warzywa podsmażałaś na patelni to przełóż je do garnka, w którym będzie zupa. Jeśli to konieczne to dolej wody tak, aby zapełnić prawie całe warzywa. Lepiej dodać mniej wody na początku, żeby się nie okazało, że po ugotowaniu jest jej za dużo. Wszystko gotuj jakieś 10 minut. Następnie dodaj przyprawy wg upodobania. Ja preferuję dużo pieprzu i ziół, niewielką ilość ostrej papryki, czasem dodaję kurkumę.
Kolejny krok to blednowanie zupy na gładki krem. Na koniec dodaj śmietankę 30%. Zupę możesz podawać z grzankami, makaronem, ziemniakami pokrojonymi w kostkę, prażoną cebulką, pestkami dyni i słonecznika, posypaną serem. Pamiętaj, aby regulować ilość wody/śmietanki, aby zupa nie wyszła za rzadka. Wszystko zależy od tego jak dużo wody ma w sobie cukinia. Można także gotować zupę z ziemniakami (2-3 duże) i razem blendowac. Wyjdzie wtedy gęstsza i bardziej treściwa. Smacznego :) A co Ty dodajesz do zupy z cukinii?
Przepisy Zupy
Zupy
Zupa na podsmażonych pieczarkach
Zupy
Aromatyczny rosół na skrzydełkach
Zupy
Kapuśniak z młodej, kiszonej kapusty.
Zupy
Pyszne Shio Ramen
Zupa na podsmażonych pieczarkach
Zupa pieczarkowa o bogatym smaku i aromacie, który uzyskamy dzięki podsmażeni...
Odsłon: 132
Aromatyczny rosół na skrzydełkach
Pyszny aromatyczny rosołek na skrzydełkach z kurczaka. Rosół rozgrzewający do...
Odsłon: 1047