Do góry

Zupy Przepis na:

zupa krem z dyni z chipsem z szynki szwardzwaldzkiej

zupa krem z dyni z chipsem z szynki szwardzwaldzkiej

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 30

Dodano:

Odsłon: 3003

Pyszna i rozgrzewająca zupa. Idealna w okresie jesienno-zimowym.

Składniki

  • 300ml wywaru bulionu lub wywaru warzywnego (NIE Z KOSTKI!)
  • 350g dyni hokkaido
  • 150g szynki szwarcwaldzkiej
  • 100g uprażonych pestek dyni
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
zupa krem z dyni z chipsem z szynki szwardzwaldzkiej

Przygotowanie

  1. 1. Dynię rozetnij na górze „zdejmując jej czapkę”. Usuń pestki i „włosy” ze środka. Dynię natrzyj oliwą z oliwek, posyp solą, pieprzem i papryką ostrą. Tak przygotowaną dynię wstaw do nagrzanego wcześniej do 200 stopni C piekarnika i piecz przez 30 minut.

    2. Po upieczeniu odstaw dynię do ostygnięcia. Gdy dynia lekko ostygnie obierz ją ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.

    3. Bulion lub wywar warzywny zagotuj i dodaj do niego kawałki dyni. Wszystko razem zmiksuj na gładką masę. Szynkę dojrzewającą pokrój na mniejsze kawałki i usmaż na chipsy.

    4. Zupę podawaj z chipsami z szynki szwarcwaldzkiej, podprażonymi pestkami dyni. Całość skrop kilkoma kroplami sosu sojowego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń