Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z dyni z papryką pieczoną – pyszna jesienna zupa z dynią

Zupa krem z dyni z papryką pieczoną – pyszna jesienna zupa z dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 181 Ocena: 86582

Dodano:

Odsłon: 192

Witam serdecznie, jako że sezon dyniowy w pełni to chciałabym zaproponować przepis na bardzo smaczną zupę krem z dyni. Zupa jest pyszna, sytna i lekko pikantna, polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto.

Składniki

  • około 1 kg dyni po obraniu (przed obraniem około 1,5 kg)
  • 3 papryki czerwone
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ kurkumy
  • sól, pieprz
  • papryka ostra (można dodać papryczkę chili)
  • masło i olej do smażenia
  • od 1 ½ do 2 ½ szklanki wywaru warzywnego – wszystko zależy od tego jak gęstą zupę chcemy uzyskać – ja dodałam 1 ½ szklanki (szkl
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa krem z dyni z papryką pieczoną – pyszna jesienna zupa z dynią

Przygotowanie

  1. Dokładnie umytą paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych, kroję w ćwiartki i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Blachę z papryką wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę, włączam termoobieg i piekę około 20-25 minut, także żeby skórka się dobrze pomarszczyła. Miejscami skórka może się delikatnie przypalić. Jeżeli nie mamy termoobiegu, to proponuję zwiększyć temperaturę pieczenia do około 200°C.

    Upieczoną paprykę zawijam w papier na którym się piekła, wkładam do miski, nakrywam folią aluminiową lub pokrywką i dostawiam na około 10-15 minut, żeby zaparowała i przestygła.

    Następnie paprykę obieram ze skórki i odcinam przypalone części – papryka jest gotowa.

    Cebulę kroję w półplasterki, czosnek drobno kroję.
    Dynię oczyszczam z gniazd nasiennych, obieram skórkę i kroję na mniejsze kawałki.

  2. W garnku na rozgrzanym maśle z olejem podsmażam cebulę przez kilka minut, tak żeby się zeszkliła. Do zeszklonej cebuli dodaję czosnek i jeszcze smażę około minuty.

    Następnie dodaję dynie, wywar (półtorej szklanki), paprykę, przyprawy, doprawiam solą, pieprzem i papryką, mieszam i gotuję pod przykryciem około 20 minut, tak żeby dynia była miękka. Podczas gotowania od czasu do czasu mieszam.

  3. Gdy dynia jest już miękka, to całość rozdrabniam blenderem, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam i jeszcze raz dokładnie mieszam – zupa krem z dyni jest gotowy.
    Jeżeli zupa dla nas jest za gęsta, to możemy dodać więcej wywaru i jeszcze raz zagotować. Ponownie sprawdzić smak i doprawić.

    Zupa krem z dyni jest gotowa, życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń