Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, jako że sezon dyniowy w pełni to chciałabym zaproponować przepis na bardzo smaczną zupę krem z dyni. Zupa jest pyszna, sytna i lekko pikantna, polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto.
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5055
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 610
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2384
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 166
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5055
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 610
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2384
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 166
Składniki
Dokładnie umytą paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych, kroję w ćwiartki i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z papryką wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę, włączam termoobieg i piekę około 20-25 minut, także żeby skórka się dobrze pomarszczyła. Miejscami skórka może się delikatnie przypalić. Jeżeli nie mamy termoobiegu, to proponuję zwiększyć temperaturę pieczenia do około 200°C. Upieczoną paprykę zawijam w papier na którym się piekła, wkładam do miski, nakrywam folią aluminiową lub pokrywką i dostawiam na około 10-15 minut, żeby zaparowała i przestygła. Następnie paprykę obieram ze skórki i odcinam przypalone części – papryka jest gotowa. Cebulę kroję w półplasterki, czosnek drobno kroję. Dynię oczyszczam z gniazd nasiennych, obieram skórkę i kroję na mniejsze kawałki.
W garnku na rozgrzanym maśle z olejem podsmażam cebulę przez kilka minut, tak żeby się zeszkliła. Do zeszklonej cebuli dodaję czosnek i jeszcze smażę około minuty. Następnie dodaję dynie, wywar (półtorej szklanki), paprykę, przyprawy, doprawiam solą, pieprzem i papryką, mieszam i gotuję pod przykryciem około 20 minut, tak żeby dynia była miękka. Podczas gotowania od czasu do czasu mieszam.
Gdy dynia jest już miękka, to całość rozdrabniam blenderem, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam i jeszcze raz dokładnie mieszam – zupa krem z dyni jest gotowy. Jeżeli zupa dla nas jest za gęsta, to możemy dodać więcej wywaru i jeszcze raz zagotować. Ponownie sprawdzić smak i doprawić. Zupa krem z dyni jest gotowa, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa