Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z gruszki i pietruszki

Zupa krem z gruszki i pietruszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 637 Ocena: 11647

Dodano:

Odsłon: 125

Uwielbiam zupy krem. Połączenie korzenia pietruszki i słodkiej gruszki nadaje jej wyjątkowy, niespotykany smak. To szybkie i sycące danie.

Składniki

  • pietruszka 500 g
  • 1 słodka gruszka
  • bulion 1 szklanka
  • mleko 1 szklanka
  • tymianek 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa, pieprz, sól
  • ew. pestki dyni i drożdże nieaktywne do posypania
  • 1-2 łyżki oleju do duszenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa krem z gruszki i pietruszki

Przygotowanie

  1. Pietruszkę obrać i pokroić w grube plastry.
    W garnku rozgrzać olej dodać pietruszkę i dusić ma małym ogniu pod przykryciem około 7 minut, często mieszając.
    Dodać obraną, wypestkowaną i pokrojoną w spore cząstki gruszkę i dusić około 10-15 minut.
    Potem wlać bulion,gotować 10 minut, dolać mleko, przyprawy i dalej gotować jeszcze 10 lub kilkanaście minut.
    Całość zmiksować.
    Podawać posypane drożdżami i pestkami dyni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń