Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z kasztanów wg przepisu z 1861 roku

Zupa krem z kasztanów wg przepisu z 1861 roku

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 324

Dodano:

Odsłon: 4413

Chociaż nazwa potrawy brzmi raczej ekstrawagancko, to tak naprawdę jest to bardzo prosta zupa, którą można przygotować z resztek pozostałych po Świętach. Jej smak w dużym stopniu zależy od bulionu, na jakim ją ugotujemy. Ja użyłam aromatycznego rosołu ugotowanego na resztkach pieczonej kaczki, dlatego żadne dodatkowe przyprawy nie były już potrzebne. Nota bene – bulion ugotowany na resztkach pieczeni często pojawia się w starych książkach kucharskich. Jeśli jest wystarczająco mocny, może stanowić danie samo w sobie, jeśli jest zbyt słaby, można go użyć jako bazy do zup i sosów.

Składniki

  • 400 ml dowolnego bulionu
  • 240 g podgotowanych, obranych kasztanów
  • 6 kromek chleba tostowego
  • łyżka śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • masło do smażenia
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Naciąć kasztany, podgotować ok. 20 minut, obrać z łupinek, włożyć do zimnego bulionu. Gotować, póki kasztany nie będą miękkie i nie zaczną się rozpadać. Zblendować.

    Każdą kromkę chleba z obu stron za pomocą pędzelka cienko posmarować śmietaną, następnie rozkłóconym jajkiem. Posypać parmezanem. Smażyć na maśle, póki się nie przyrumienią, po czym pokroić w drobną kostkę.

    Ciepły krem kasztanowy obsypać grzankami i wydać na stół.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń