Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z łubinu

Zupa krem z łubinu

Autor:

Przepisów i artykułów: 292 Ocena: 1856

Dodano:

Odsłon: 66

Łubin kojarzy się z pięknymi fioletowymi, różowymi lub błękitnymi kwiatami, które spotykamy w ogrodach, polach czy łąkach. Wiele gatunków łubinu jest trujących, gdyż posiadają wiele alkaloidów. Oczywiście użyłam odmiany jadalnej, która jest bogatym źródłem białka, ma bardzo niski indeks glikemiczny, a dodatkowo wpływa na obniżanie złego cholesterolu.

Składniki

  • łubin w solance (350 g samych ziaren)
  • fenkuł-koper włoski
  • 4 ziemniaki
  • Cebula
  • chili
  • łyżka masła
  • Sól morska
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • 2 świeże liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżka kminku
  • szczypta szafranu
  • do podania: natka fenkułu ziarna łubinu masło płatki suszonej papryki
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa krem z łubinu

Przygotowanie

  1. Na maśle szklimy cebulę, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, fenkuł, chili oraz odcedzony łubin. Do warzyw dodajemy przyprawy, chwilę wszystko podsmażamy. Warzywa zalewamy zimną wodą i gotujemy, aż ziemniaki się ugotują. Zupę miksujemy, aż uzyska gładką konsystencję, ja dodatkowo przetarłam ją jeszcze za pomocą przecieraka. Zupę doprawiamy do smaku.
    Podajemy posypaną natką fenkułu, płatkiem masła, ziarnami łubinu oraz posypaną płatkami suszonej papryki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wege_garnuszek 02 czerwca łubin ma byc najlepszy na porost włosów

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń