Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młoda kapusta smakuje pysznie w każdej postaci - czy to zasmażana z koperkiem, czy zapiekana, w surówce czy w bigosie, w zupach. Postanowiłam przełamać nieco tradycyjny przepis i przygotować zupę krem z kapusty. Podana z chipsami z boczku i chrupiącym słonecznikiem smakowała wyśmienicie, więc nic dziwnego, że w tym tygodniu gotowałam ją już dwa razy:)
Por pokroić w plasterki. Kapustę poszatkować dość grubo.
W głębokim rondlu rozgrzać oliwę i masło, zeszklić por, dodać kapustę i podsmażyć chwilę. Zalać gorącym bulionem, żeby kapusta była prawie cała przykryta (w razie potrzeby dolać odrobinę wody), zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 10-15 minut, aż kapusta będzie miękka. Doprawić do smaku.
Kapustę zmiksować blenderem na kremową zupę, dodać posiekany koperek i jeszcze raz krotko zmiksować. Jeśli zupa będzie za gesta, można dolać trochę bulionu.
Plastry boczku ułożyć na wyłożonej papierem blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 5-7 minut, aż będzie chrupiący. Na drugiej blasze rozsypać pestki słonecznika, podpiec w piekarniku razem z boczkiem. Pestki można również uprażyć na suchej patelni.
Zupę przelać do miseczek, na wierzchu położyć plastry boczku, posypać prażonymi pestkami, skropić olejem dyniowym. Można również podać z kleksem śmietany lub jogurtu.
Smacznego!
Robiąc gołąbki zostało nam trochę młodej kapusty ,do tego zamrożone żeberka....
Odsłon: 4294
Pyszna surówka z kapusty i marchwi to idealny dodatek do drugiego dania, świe...
Odsłon: 2646
Bardzo prosty do wykonania przepis. Przepis znalazłam na kartce ze starego ka...
Odsłon: 399
Pyszne i szybkie danie obiadowe kurczak z dynią, cukinię i pomidorami. Idealn...
Odsłon: 23
Jak zatrzymać smaki lata i móc cieszyć się nimi nawet wtedy, kiedy na dworze...
Odsłon: 5163
Dziś mam dla Was pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu obiad. Zapiekany...
Odsłon: 312
Bardzo prosty do wykonania przepis. Przepis znalazłam na kartce ze starego ka...
Odsłon: 399
Pyszne i szybkie danie obiadowe kurczak z dynią, cukinię i pomidorami. Idealn...
Odsłon: 23
Jak zatrzymać smaki lata i móc cieszyć się nimi nawet wtedy, kiedy na dworze...
Odsłon: 5163
Dziś mam dla Was pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu obiad. Zapiekany...
Odsłon: 312
Składniki
Por pokroić w plasterki. Kapustę poszatkować dość grubo. W głębokim rondlu rozgrzać oliwę i masło, zeszklić por, dodać kapustę i podsmażyć chwilę. Zalać gorącym bulionem, żeby kapusta była prawie cała przykryta (w razie potrzeby dolać odrobinę wody), zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 10-15 minut, aż kapusta będzie miękka. Doprawić do smaku.
Kapustę zmiksować blenderem na kremową zupę, dodać posiekany koperek i jeszcze raz krotko zmiksować. Jeśli zupa będzie za gesta, można dolać trochę bulionu. Plastry boczku ułożyć na wyłożonej papierem blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 5-7 minut, aż będzie chrupiący. Na drugiej blasze rozsypać pestki słonecznika, podpiec w piekarniku razem z boczkiem. Pestki można również uprażyć na suchej patelni. Zupę przelać do miseczek, na wierzchu położyć plastry boczku, posypać prażonymi pestkami, skropić olejem dyniowym. Można również podać z kleksem śmietany lub jogurtu. Smacznego!
Przepisy Zupy
Zupy
Zupa na podsmażonych pieczarkach
Zupy
Aromatyczny rosół na skrzydełkach
Zupy
Kapuśniak z młodej, kiszonej kapusty.
Zupy
Pyszne Shio Ramen
Zupa na podsmażonych pieczarkach
Zupa pieczarkowa o bogatym smaku i aromacie, który uzyskamy dzięki podsmażeni...
Odsłon: 164
Aromatyczny rosół na skrzydełkach
Pyszny aromatyczny rosołek na skrzydełkach z kurczaka. Rosół rozgrzewający do...
Odsłon: 1070