Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z młodej kapusty

Przepis dnia 2017-06-15
Zupa krem z młodej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 972

Dodano:

Odsłon: 12459

Młoda kapusta smakuje pysznie w każdej postaci - czy to zasmażana z koperkiem, czy zapiekana, w surówce czy w bigosie, w zupach. Postanowiłam przełamać nieco tradycyjny przepis i przygotować zupę krem z kapusty. Podana z chipsami z boczku i chrupiącym słonecznikiem smakowała wyśmienicie, więc nic dziwnego, że w tym tygodniu gotowałam ją już dwa razy:)

Składniki

  • 1 nieduża główka młodej kapusty
  • ok 700ml bulionu warzywnego albo drobiowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy
  • ok 7cm pora (biała i jasnozielona część)
  • pęczek koperku
  • 100g wędzonego surowego boczku pokrojonego w plastry
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • Sól morska
  • pieprz
  • olej dyniowy
  • opcjonalnie: śmietana lub jogurt grecki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Por pokroić w plasterki. Kapustę poszatkować dość grubo.
    W głębokim rondlu rozgrzać oliwę i masło, zeszklić por, dodać kapustę i podsmażyć chwilę. Zalać gorącym bulionem, żeby kapusta była prawie cała przykryta (w razie potrzeby dolać odrobinę wody), zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok 10-15 minut, aż kapusta będzie miękka. Doprawić do smaku.

  2. Kapustę zmiksować blenderem na kremową zupę, dodać posiekany koperek i jeszcze raz krotko zmiksować. Jeśli zupa będzie za gesta, można dolać trochę bulionu.
    Plastry boczku ułożyć na wyłożonej papierem blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 5-7 minut, aż będzie chrupiący. Na drugiej blasze rozsypać pestki słonecznika, podpiec w piekarniku razem z boczkiem. Pestki można również uprażyć na suchej patelni.
    Zupę przelać do miseczek, na wierzchu położyć plastry boczku, posypać prażonymi pestkami, skropić olejem dyniowym. Można również podać z kleksem śmietany lub jogurtu.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń