Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba nie ma nic lepszego na obiad lub kolację jak pyszna zupa z pieczonych warzyw. Wykonanie tej zupy krem z papryki i pomidorów jest nieco czasochłonne, ale smak jest zdecydowanie wart tej pracy. Zawsze możesz ugotować większą porcję, po czym część zamrozić lub zamknąć na gorąco w słoikach i przechowywać w lodówce. Jeśli bardzo ci się spieszy, użyj pomidorów z puszki. Smak będzie nieco mniej esencjonalny, ale zaoszczędzisz czas na obieranie pomidorów ze skórki lub przecieranie zupy przez sito.
Rodzaj lekko chrupiącego pieczywa. Idealna na śniadanie, kolację i przegryzk...
Odsłon: 63
Gulasz z kapusty i mięsa mielonego to zupełnie inne wydanie polskiej kuchni....
Odsłon: 773
Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...
Odsłon: 123
Rodzaj lekko chrupiącego pieczywa. Idealna na śniadanie, kolację i przegryzk...
Odsłon: 63
Gulasz z kapusty i mięsa mielonego to zupełnie inne wydanie polskiej kuchni....
Odsłon: 773
Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...
Odsłon: 123
Składniki
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i błonki, po czym ułóż skórką do góry na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pomidory umyj, osusz, pokrój na połówki i także ułóż na blasze (skórką do dołu). Obraną cebulę pokrój na ćwiartki, a czosnek zostaw w łupinkach – ułóż na blasze między czerwonymi warzywami. Zawartość blachy posyp ziołami, solą i świeżo mielonym pieprzem. Polej olejem i wstaw do pieca na 30 minut.
Po upieczeniu wyjmij blachę, przykryj folią aluminiową i po 10 minutach odkryj. Z lekko ostygłych papryk i pomidorów zdejmij skórkę. Z ząbków czosnku zdejmij łupinki. Przygotowane warzywa przełóż do garnka, dodaj koncentrat pomidorowy, zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Doprowadź bulion do wrzenia i gotuj zupę około 15 minut, następnie zblenduj i w razie potrzeby dopraw solą, cukrem i świeżo mielonym pieprzem. Możesz też użyć upieczonych warzyw ze skórką, a potem przetrzeć zupę przez sito.
Rozlewaj zupę do talerzy, dekoruj kleksem śmietany, grzankami i ulubioną zieleniną. Podawaj gorące.