Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba nie ma nic lepszego na obiad lub kolację jak pyszna zupa z pieczonych warzyw. Wykonanie tej zupy krem z papryki i pomidorów jest nieco czasochłonne, ale smak jest zdecydowanie wart tej pracy. Zawsze możesz ugotować większą porcję, po czym część zamrozić lub zamknąć na gorąco w słoikach i przechowywać w lodówce. Jeśli bardzo ci się spieszy, użyj pomidorów z puszki. Smak będzie nieco mniej esencjonalny, ale zaoszczędzisz czas na obieranie pomidorów ze skórki lub przecieranie zupy przez sito.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 559
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3652
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2760
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 221
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 269
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 559
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3652
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2760
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 221
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 269
Składniki
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i błonki, po czym ułóż skórką do góry na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pomidory umyj, osusz, pokrój na połówki i także ułóż na blasze (skórką do dołu). Obraną cebulę pokrój na ćwiartki, a czosnek zostaw w łupinkach – ułóż na blasze między czerwonymi warzywami. Zawartość blachy posyp ziołami, solą i świeżo mielonym pieprzem. Polej olejem i wstaw do pieca na 30 minut.
Po upieczeniu wyjmij blachę, przykryj folią aluminiową i po 10 minutach odkryj. Z lekko ostygłych papryk i pomidorów zdejmij skórkę. Z ząbków czosnku zdejmij łupinki. Przygotowane warzywa przełóż do garnka, dodaj koncentrat pomidorowy, zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Doprowadź bulion do wrzenia i gotuj zupę około 15 minut, następnie zblenduj i w razie potrzeby dopraw solą, cukrem i świeżo mielonym pieprzem. Możesz też użyć upieczonych warzyw ze skórką, a potem przetrzeć zupę przez sito.
Rozlewaj zupę do talerzy, dekoruj kleksem śmietany, grzankami i ulubioną zieleniną. Podawaj gorące.