Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Energetyzująca :). Swobodnie można zastosować również żółtą paprykę.
Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na obiad to danie, które z pewnością przypad...
Odsłon: 513
Prościej chyba nie można. Smaczny deser z galaretek i jogurtu. Trochę czasu c...
Odsłon: 10726
Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycj...
Odsłon: 19660
Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na obiad to danie, które z pewnością przypad...
Odsłon: 513
Prościej chyba nie można. Smaczny deser z galaretek i jogurtu. Trochę czasu c...
Odsłon: 10726
Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycj...
Odsłon: 19660
Składniki
Paprykę płuczemy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i błonki, kroimy w spore kwadratowe cząstki. Ziemniaki i marchewkę obieramy i również kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno siekamy, opłukanego selera kroimy. Na patelni rogrzewamy ok. 50 ml oliwy, wrzucamy ziemniaki i marchew, żeby się trochę poddusiły, dodajemy cebulę, czosnek, dalej dusimy (w razie potrzeby dodajemy oliwy) - na koniec dodajemy paprykę i selera. Wrzucamy listek laurowy, doprawiamy obficie solą i pieprzem, można dodać odrobinę vegety. Zalewamy wszystko wodą. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 min (jeśli ktoś nie ma patelni z pokrywką, należy przerzucić zawartość patelni do garnka). Po 30 min. zdejmujemy z ognia, wyjmujemy listek laurowy, miksujemy i przecieramy przez sito (żeby pozbyć się skórki z papryki). Zupę na talerzach oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i łezką oliwy albo śmietany.