Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Energetyzująca :). Swobodnie można zastosować również żółtą paprykę.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 152
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 53
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 84
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 152
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 53
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 84
Składniki
Paprykę płuczemy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i błonki, kroimy w spore kwadratowe cząstki. Ziemniaki i marchewkę obieramy i również kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno siekamy, opłukanego selera kroimy. Na patelni rogrzewamy ok. 50 ml oliwy, wrzucamy ziemniaki i marchew, żeby się trochę poddusiły, dodajemy cebulę, czosnek, dalej dusimy (w razie potrzeby dodajemy oliwy) - na koniec dodajemy paprykę i selera. Wrzucamy listek laurowy, doprawiamy obficie solą i pieprzem, można dodać odrobinę vegety. Zalewamy wszystko wodą. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 min (jeśli ktoś nie ma patelni z pokrywką, należy przerzucić zawartość patelni do garnka). Po 30 min. zdejmujemy z ognia, wyjmujemy listek laurowy, miksujemy i przecieramy przez sito (żeby pozbyć się skórki z papryki). Zupę na talerzach oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i łezką oliwy albo śmietany.