Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewająca zupa krem z papryki pieczonej to pożywne danie, które z powodzeniem może stanowić samodzielny posiłek. Zupę podawaj z grzankami albo groszkiem ptysiowym. Przed podaniem udekoruj każdą porcję listkami świeżych ziół. Jeśli nie masz żadnych pod ręką, możesz wykorzystać dowolne zielone warzywa liściaste (np. sałatę). Zieleń apetycznie kontrastuje z żywym, pomarańczowym kolorem kremu.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 36
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 36
Składniki
Umyj papryki i ułóż w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30 minut, co pewien czas obracając papryki na inną stronę. Gdy papryki się upieką, wyjmij je z piekarnika i zostaw pod przykryciem do wystudzenia. Następnie obierz je ze skórki, usuń ogonki i gniazda nasienne. Papryki pokrój w kostkę.
Pokrój drobno cebulę. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij na nim cebulę wraz z paprykami w proszku. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek.
Przełóż zawartość patelni do garnka. Dodaj do niego sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory (lub dodaj zawartość puszki z pomidorami). Wlej bulion i zagotuj. Gotuj przez 10 minut, po czym dodaj do garnka paprykę, tymianek, śmietanę i łyżkę masła. Gotuj zupę jeszcze kilka minut. Następnie zblenduj i dopraw do smaku solą i pieprzem.