Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na dziś postanowiłem przygotować coś, co będzie miało piękny kolor, co będzie miało aksamitną konsystencję i intensywny smak, a powstanie z łatwo dostępnych produktów i będą one zdrowe... W ten sposób powstał mój przepis na zupę krem z pieczonych buraków czerwonych! To znane już od czasów Jagiełły w naszej kuchni warzywo, jest gwarantem pięknego koloru. Dzięki pieczeniu zatrzymujemy (co ważne) wszystkie wartościowe składniki w korzeniu, czyli jest zdrowo. A dzięki miksowaniu, na talerzu otrzymamy aksamitną konsystencję naszego kremu! Jest to zupa, którą będziemy także "jeść oczami"! Biały kleks śmietany, rozciągnięty fantazyjnie na tym burgundowym kremie... Kto chętny, ten z łatwością zrobi ją sobie sam, korzystając z linku ze szczegółowym opisem. Zapraszam, życząc smacznego. <WJ>
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 54
Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 3678
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6775
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 54
Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 3678
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6775
Składniki
Buraczki oczyszczamy, każdy owijamy w folię aluminiową i zapiekamy 90 minut w 180°C. Następnie obieramy, kroimy w kostkę, jabłko również zalewamy wodą (1,5 litra), dodajemy ½ łyżeczki soli, łyżkę majeranku i zagotowujemy. Płomień zmniejszamy, gotujemy przez kwadrans, studzimy i blendujemy. Zupę przecieramy przez sito, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze słodką śmietaną.