Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z pieczonych pomidorów.

Zupa krem z pieczonych pomidorów.

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 259

Dodano:

Odsłon: 126

Zupa krem z pieczonych pomidorów to jedna z najlepszych zup. Przepis prosty a danie pyszne. W naszych domach mamy lub babcie pomidorową robiły z rosołu z wczoraj. My dzisiaj też użyjemy bulionu, lecz warzywnego a zupie nadamy charakteru połączeniem pieczonych pomidorów i bazylii. Uważam, że teraz gdy pomidory zaczynają smakować jak pomidory można taką zupę przygotować. Zapraszam

Składniki

  • Pomidory 6 szt ( najlepiej malinowe i nie za twarde )
  • Cebula 2 szt
  • Czosnek 2 ząbki
  • Por 100 g
  • Marchewka 2 szt
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • Bulion warzywny ok. 1 l
  • Oliwa
  • Pieprz i sól do smaku
  • Bazylia 2 gałązki + kilka listków do dekoracji
  • Mozzarella do dekoracji
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa krem z pieczonych pomidorów.

Przygotowanie

  1. Przygotowanie naszej zupy zaczynamy od bulionu. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy na dowolne kawałki. Liście pora dokładnie myjemy, cebulę obieramy i kroimy na pół. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka, następnie zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem około 1,5 godziny. Ja taki bulion przygotowuje zawsze dzień wcześniej wtedy jeszcze lepiej smakuje

  2. W czasie gdy bulion się gotuje możemy przygotować warzywa. Do tego będzie nam potrzebna blaszka. Na nią układamy dwie łodygi bazylii. Pomidory przekładamy do miski, następnie zalewamy je wrzątkiem tak aby się sparzyły co pomoże Nam obrać je ze skórki. ( aby ułatwić sobie tą czynność można skórę pomidorów przed sparzeniem nakroić na krzyż ) Następnie pomidory kroimy na ćwiartki a szypułki i twarde części wycinamy. Pokrojone pomidory przekładamy na blaszkę. Następnie jedną cebule obieramy i kroimy w pióra i również przekładamy na blaszkę. Dodajemy również rozgnieciony czosnek może być nie obrany. Tak przygotowane warzywa doprawiamy solą i polewamy dwoma łyżkami oliwy, wsadzamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 40 minut.

  3. Bulion się gotuje a pomidory pieką więc czas na przygotowanie reszty warzyw. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę tak samo jak pora. Marchewki również obieramy i kroimy w pół plastry.

    Do garnka dodajemy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę oraz pora, wszystko dobrze przesmażamy i dodajemy marchewkę, smażymy mieszając przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy nasze upieczone pomidory wraz z bazylią ( jeżeli bazylia ma za grube łodygi dodajcie same liście). Ponownie przesmażamy wszystko przez 2 – 3 minuty ciągle mieszając. Dodajemy 200 ml bulionu. Następnie blendujemy całość dolewając porcjami bulion do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawiamy solą i pieprzem.

    Zupę przed podaniem dekorujemy mozzarellą i świeżą bazylią lub grzankami. Nasza zupa krem gotowa. Smacznego!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń