Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, kremowa zupa z pieczonych warzyw korzeniowych to idealne danie na jesienne chłody. Niezwykle aromatyczna, pożywna i bogata w witaminy. Świetnie komponuje się z prażonymi płatkami migdałów i karmelizowaną gruszką. To ten rodzaj zup, które z powodzeniem możecie zabrać ze sobą do pracy. Idealna kompozycja smaków w jesiennym klimacie :)
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 21
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6656
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 21
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6656
Składniki
Zupa: Ziemniaki, seler, marchew i pietruszkę obrać i pokroić na mniejszą kostkę. Przełożyć na blachę do pieczenia i skropić olejem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 20-30 minut do miękkości i lekkiego zarumienienia. W garnku podgrzać olej z masłem. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz pokrojonego na półplasterki pora. Smażyć do zeszklenia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz podpieczone warzywa. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Dodać imbir, curry oraz (opcjonalnie) sól i pieprz. Kiedy warzywa będą miękkie zupę zmiksować na gładki krem. Dolać śmietanę i chwilę podgrzać. Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów. Karmelizowana gruszka: Na patelni rozpuścić masło dodać pokrojone na plastry kawałki gruszki i miód. Karmelizować na wolnym ogniu, aż owoce będą miękkie i ładnie zarumienione. Gorącą zupę podawać z gruszką oraz płatkami migdałowymi.