Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna francuska zupa krem z pora i ziemniaków. To ta, co gotował ją Ratatuj w filmie Ratatuj. Przepis jest adaptacją przepisów ze strony Binging with Babish oraz Kenjiego J. Lopez-Alta.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 165
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 962
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8755
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3086
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 165
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 962
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8755
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3086
Składniki
Pora myjemy i osuszamy, kroimy w cienkie piórka. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku roztapiamy masło, dodajemy pora i gotujemy kilka minut, aż zmięknie (nie chcemy, żeby nabrał koloru, smażymy na niezbyt wysokim ogniu)
Dodajemy bulion i ziemniaki, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozpadające się (ok. 15 minut)
Kiedy ziemniaki są miękkie blendujemy zupę. Jeśli nie chcemy całkowicie gładkiego kremu, przed blendowaniem możemy wyjąć około połowy warzyw za pomocą sitka i zwrócić je do zupy po blendowaniu. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem
Zupę można podawać i na ciepło i na zimno, przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i jeśli używamy bekonem, skrapiamy śmietaną