Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa-Krem z rzeżuchy

Zupa-Krem z rzeżuchy

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 22300

Dodano:

Odsłon: 2149

Zupa z rzeżuchy? czemu nie! Zamiast żurku na świątecznym stole:)

Składniki

  • bulion warzywny lub drobiowy, 4 szklanki
  • rzeżucha, 1 szklanka
  • ziemniaki, 4 duże sztuki
  • śmietana 22%, 3 łyżki
  • masło, 1/2 łyzki
  • jajaka, 2 sztuki
  • sól
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa-Krem z rzeżuchy

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę zalać 1,5 szklanki wrzątku. Dodać masło, ugotować. Pod koniec gotowania wymieszać z rzeżuchą (2 łyżki rzeżuchy odłożyć do dekoracji).

  2. Całość zmiksować, rozprowadzić bulionem. Zupę ponownie zagotować. Zaprawić śmietaną. Posolić.

  3. Jajka włożyć do wrzątku, ugotować na twardo (około 9-10 minut). Wyjąć, przelać zimną wodą. Ostudzić, obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę.

  4. Gotową zupę rozlać do ogrzanych bulionówek. Wokół brzegu zupy wysypać wianuszek z posiekanego jajka, środek udekorować odłożoną rzeżuchą. Natychmiast podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń