Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Seler korzeniowy to bardzo niedoceniane warzywo, a szkoda bo jest pyszny i zdrowy więc warto by od czasu do czasu pojawiał się w roli głównej. Zupa krem z selera to pyszna, tania, pożywna i niebanalna propozycja, która świetnie skomponuje się z wieloma dodatkami. Jedna porcja (około 200 ml) to mniej niż 2 zł, więc nie wyczyści nam portfela. Zupa dzięki kremowej konsystencji na długo da nam poczucie sytości.
przecierak lub blender, sito
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4092
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11209
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6444
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5448
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13438
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5206
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4092
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11209
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6444
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5448
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13438
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5206
Składniki
Ziemniaki i selera obieramy. Następnie kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy pokrojone ziemniaki oraz selera. Warzywa powinny się mocno przyrumienić. Warzywa posypujemy solą i zalewamy wodą(woda powinna przykryć warzywa). Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Gdy warzywa są już miękkie to przecieramy całość przy pomocy przecieraka. Dodajemy śmietanę i doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smak solą oraz mielonym kwiatem muszkatu. Dodatki: Na maśle podsmażamy pokrojoną w paski cebulę i paprykę. Lekko solimy. Cebula powinna się zeszklić, a papryka lekko zmięknąć i nabrać słodyczy. Zupę podajemy w miseczkach lub filiżance jako domowy gorący kubek Na wierzchu układamy porcję warzyw. Smacznego.